Primele lentile de contact care oferă viziune telescopică

O echipă internațională de cercetători au creat prima Principala inovație în domeniul lentilelor de contact medicale vine în cazul de față din faptul că lentila are numai 1,17 mm, putând fi purtată cu ușurință, fără a incomoda ochiul. Alte încercări de a obține o vedere telescopică au inclus: lentile de contacte de 4, 4 mm (mult prea groase pentru a fi purtate), ochelari cu lentile telescopice (urâți și greoi) și cel mai recent, un obiectiv telescopic implantat direct pe ochi. Deși ultima variantă este cea mai bună până în prezent, ea necesită o intervenție chirurgicală iar calitatea imaginii nu este excelentă.

Pentru a putea crea o lentilă de doar 1,17 mm grosime echipa de cercetători  - condusă de Joseph Ford (UCSD - Universitatea din California, San Diego) și de Eric Tremblay (EPFL - Școala Politehnică Federală Lausanne) - a trebuit să fie destul de creativă. Lumina care va fi amplificată intră prin marginea lentilei, după care e redirecționată de 4 ori în interiorul lentilei iar mai apoi trimisă către retină, în partea din spate a globului ocular. Pentru a face schimbarea între vederea normală și cea telescopică, regiunea centrală a lentilei de contact are un filtru de polarizare în fața ei care asigură vederea normală prin purtarea unei perechi de ochelari 3D. Prin schimbarea polarității ochelarilor purtătorul poate astfel alege între vederea normală și cea bionică.

Aceste inovații vin pentru a-i ajuta pe cei cu degenerări maculare din cauza vârstei. Degenerarea maculară este o afecțiune ce include o varietate de boli de natură oftalmologică ce se caracterizează prin afectarea vederii centrale (exact punctul din mijloc al imaginii), în timp ce vederea periferică rămâne funcțională. Degenerarea maculară apare în momentul în care retina începe să se deterioreze și nu mai poate capta corespunzător imaginile din mediul înconjurător.

Actualele lentile telescopice de contact sunt făcute din PMMA, un polimer impermeabil la gas care era folosit pentru vechile modele de lentile de contact. Pentru a putea lansa lentilele pe piață, cercetătorii vor trebui să schimbe materialul lentilelor cu RGP - polimer gazos rigid permeabil - utilizat pentru lentilele de contact moderne, confortabile.

Deși lentilele de contact telescopice sunt destinate persoanelor care suferă de probleme medicale serioase, nu există motive care să prevină o persoană sănătoasă să le poarte și să obțină astfel o vedere supranaturală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel