Portretul amantei lui Picasso, vândut pentru 15 milioane de euro

Jeune fille endormie
Jeune fille endormie

Un portret pe care Picasso l-a pictat în 1935 reprezentând-o pe amanta sa, Marie- Terese Walter, a depăsit aşteptările experţilor, fiind vândut pentru mai mult de 15 milioane de euro în timpul unei licitaţii dedicate operelor de artă impresioniste, moderne şi contemporane.

Autor: Cerasela Stafie

“Jeune fille endormie”, portretul iubitei adolescente a artistului Marie-Terese, a fost arătat publicului doar cu câteva ocazii şi s-a vândut, marţi, la Londra pentru 15.206.850 euro. Suma va fi dedicată unor programe educative, după cum anunţa propietarul, Universitatea din Sydney. Tabloul a depăsit suma estimată de galerie, aceasta calculându-i valoarea între 10,1-13,5 milioane euro.

“Jeune fille endormie” este un portret intim al Mariei-Terese, pe care Picasso a cunoscut-o în 1927 când el avea 45 de ani, iar ea 17, servindu-i drept model pentru diverse opere ale pictorului. La câţiva ani după ce s-au cunoscut, cei doi au decis să petreacă o perioadă la Château de Boisgeloup, în afara Parisului.  Schimbarea peisajului a adus o perioadă de frenezie artistică în pictura lui Picasso, perioadă în care au fost realizate unele dintre cele mai renumite creaţii ale sale. Executat în culori vii şi expresive, tabloul a fost cumpărat, la scurt timp după ce a fost terminat, de un magnat al industriei automobilistice, Walter Chrysler.

De când a fost pictat, portretul a trecut doar prin două colecţii private, iar în 2010 a fost donat Uniersitaţii din Sidney. Donatorul a dorit să rămână anonim şi a pus drept condiţie ca tabloul să fie vândut, iar banii obţinuţi dedicaţi cercetărilor medicale, scrie 20minutos.es.

La aceeaşi licitaţie au mai fost vândute încă două tablouri ale celebrului pictor: un portret înfăţişând-o pe Dora Maar, succesoarea Mariei-Terese, pictat în 1939 şi vândut pentru 20,2 milioane de euro, iar cel de-al treilea "Femme assise, robe bleue", pictat la începutul celui de al doilea război mondial. Toate trei au însumat 48 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel