Ponta nu știe despre eliminarea licitațiilor publice la achiziții

Victor Ponta
Victor Ponta

Prim-ministrul Victor Ponta spune că nu știe ce modificări au adus parlamentarii proiectului potrivit căruia o parte din companiile de stat și regiile autonome nu vor mai fi obligate să facă achiziții prin licitații. Legea aprobată de președintele Traian Băsescu a fost motivată de legislatori prin faptul că există firme care activează într-un mediu concurențial, iar condițiile de piață fac ajustările necesare.

”Nu am văzut aceste modificări, nu ştiu care este forma adoptată de Parlament, o să mă informez imediat ce ajung la Bucureşti. Dacă este însă vorba de forma plecată de la Guvern, vă asigur că acea formă a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană şi nu vor ezita nici în viitor să iau toate acele măsuri legislative care să facă procedurile de achiziţie şi de accesare a fondurilor europene mai puţin birocratice şi să dureze mai puţin”, a declarat premierul pentru Digi24.

El a precizat că era imperios să fie modificate procedurile de atribuire a contractelor, care în cazul construcțiilor de autostrăzi durează până la un și jumătate.

Potrivit noului proiect de lege, pragul valoric în limita căruia instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, a crescut de la 15.000 la 30.000 de euro. În ceea ce privește produsele și serviciile, pragul a fost ridicat de la 15.000 la 100.000 de euro. Parlamentarii au abrogat alineatul de lege care stabilea că regiile autonome și companiile naționale sau societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat fac parte din categoria autorităților contractante, cărora li se aplică prevederile legii ce reglementează sistemul achizițiilor publice. În schimb, ei au introdus, în compensație un paragraf potrivit căruia în cazul contractelor mai mari, entitățile precizate trebuie să ”elaboreze norme procedurale interne care să asigure respectarea principiilor nediscriminării şi egalităţii de tratament, trans­parenţei, proporţio­nalităţii şi recu­noaşterii reciproc”.

Achizițiile publice înseamnă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut, adică circa 21 de miliarde de dolari. Cel puțin zece miliare de euro anual vin din zona companiilor de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel