Urmărește emisiunea live


Pe cine sună americanii la București

În toată nebunia războiului româno-român, cum credeți că se informează partenerul strategic american în legătură cu ce se întâmplă la București?

În primul rând, pe canalele oficiale, prin intermediul Ambasadei condusă de Excelenta Sa Hans Klemm. Apoi, prin intermediul șefilor de birouri ale numeroaselor agenții americane aflate în România. Nu în ultimul rând, un rol important îl au șefii companiilor americane din țara noastră, care își trimit propriile rapoarte la companiile-mamă. Statul american este un partener loial companiilor care îi plătesc impozitele. De aceea, Guvernul american nu este perceput ca un dușman al investitorilor, ci ca un aliat de nădejde. Întrebarea este dacă în ecuația informării Washington-ului despre realitățile din România există și români. Răspunsul este da.
 
Partenerul oficial de comunicare al Administrației Trump este, după iunie 2017 și întâlnirea din Rose Garden, președintele României Klaus Iohannis. În legătură cu ceea ce se întâmplă în România președintele are ultimul cuvânt în fața americanilor. Dacă el nu există, dintr-un motiv sau altul, atunci americanii își avizează propriile percepții. 
 
Săptămâna trecută, miercuri, a avut loc un eveniment excepțional pe care De Ce News vi l-a comunicat în exclusivitate: șeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson, a aterizat la București venind din Asia în drum spre Statele Unite. Nu a fost o oprire tehnică, Excelența Sa dl. Tillerson a înnoptat la București, ceea ce, din punct de vedere diplomatic, reprezintă enorm. Singurul său partener de discuție a fost ministrul român de Externe, Theodor Meleşcanu. Nimeni altcineva nu a fost acceptat să-i spună nici bună seara, nici bună dimineața. Întâlnirea Tillerson-Melescanu nu a deschis, ci a consfințit, un al doilea canal oficial de comunicare în afară de cel dintre Cotroceni și Casa Albă.
 
[citeste si]
 
Tot săptămâna trecută s-a mai întâmplat un fenomen, Comisiile de Apărare din Parlamentul României nu au putut aviza achiziția sistemul de rachete Patriot, în valoare de 4 miliarde de dolari, fiindcă exact parlamentarii majorității PSD și ALDE au lipsit fără explicații. Mi-am adus atunci aminte de o declarație pe care președintele PSD Liviu Dragnea a făcut-o la Interviurile DE Ce News. S-a referit şi la faptul că președintele Klaus Iohannis face promisiuni în America pe care Guvernul și majoritatea parlamentară trebuie să le țină, uneori fără a fi consultate. Săptămâna aceasta, momentul Patriot a trecut fără probleme prin comisie. Liviu Dragnea, invitat la ceremonia de inaugurare a mandatului președintelui Trump, înțelege la rândul său sa fie luat în seamă de Washington. Deși, în cercurile avizate de la București, se spune că Liviu Dragnea are toate ușile închise la Washington, în curând s-ar putea să existe o supriza majoră care să contrazică zvonurile...
 
 
Poziția geopolitică a României și complexitatea intereselor americane în regiune merită mai mult decât o privire superficială sau inegal dezvoltată în relațiile bilaterale. Astfel, dacă dimensiunea militară și de securitate se află la un nivel înalt, comparabil cu cel pe care SUA îl au cu unele state occidentale cu democrații consolidate, viziunea asupra societății românești pare adesea părtinitoare dinspre partea americană. Faptul este regretabil, fiindcă la capătul a patru ani de război româno-român țara noastră este în continuare preponderent pro-americană. Tensiunile de astăzi pot însă să aibă efecte în anii care urmează. Pe scurt, audierea mai multor puncte de vedere nu poate fi decât benefică pentru conturarea exactă a realităților românești. De exemplu: vizita organizată în SUA de către senatorul liberal Ben Oni Ardelean pentru președintele PNL Ludovic Orbán a fost un moment politic important. Pur și simplu s-au exprimat la Washington, în fața unei comunități importante din America, inclusiv la nivelul Legislativului american, puncte de vedere care au contat cu siguranță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel