Paul Manafort, proces. Fostul șef de campanie al lui Trump, în fața judecătorilor

A început procesul în care este judecat fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort.

Un judecător american a deschis marţi procesul în care fostul şef de campanie al preşedintelui Donald Trump, Paul Manafort, este judecat pentru spălare de bani, fraudă fiscală şi bancară şi lobbying ilegal, el fiind obligat să dea explicaţii despre legăturile sale cu oligarhi ruşi în cursul acestui proces descris de Trump ca făcând parte din 'vânătoarea de vrăjitoare' pornită împotriva sa, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Paul Manafort, în vârstă de 69 de ani şi aflat în arest preventiv de la jumătatea lunii iunie, a apărut în faţa instanţei îmbrăcat într-un elegant costum negru împreună cu echipa de cinci avocaţi care vor pleda în favoarea sa la procesul desfăşurat la un tribunal din oraşul Alexandria, în apropiere de Washington. Judecătorul Thomas Selby Ellis le-a explicat posibililor membri ai completului de judecată - a cărui componenţă nu este încă definitivată - care sunt capetele de acuzare reţinute împotriva lui Manafort de procurorul special, Robert Mueller, cel care investighează posibile legături între Rusia şi membri ai campaniei lui Trump înaintea scrutinului prezidenţial din 2016. Soţia sa, Kathleen, a venit pentru a fi alături de el la proces, dar la începutul şedinţei de judecată a fost nevoită să stea în picioare, pentru că sala era plină de ziarişti.

18 acuzaţii

Împotriva lui Manafort au fost formulate 18 acuzaţii. El este inculpat în special pentru nedeclararea unor venituri de 75 de milioane de dolari obţinute din activităţi de lobby şi consultanţă pentru guverne străine, inclusiv pentru fostul preşedinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Conform rechizitoriului, Manafort a lucrat pentru Ianukovivi şi pentru alte guverne fără să comunice acest lucru autorităţilor americane şi a comis astfel un delict pentru care riscă până la 270 de ani de închisoare, adică detenţie pe viaţă.

În acelaşi proces este judecat în lipsă un rus numit Konstantin Kilimnik, un fost colaborator apropiat al lui Manafort şi care împreună cu acesta ar fi plătit unor foşti oficiali europeni de rang înalt circa două milioane de euro în cadrul acţiunilor de lobby pentru fostul preşedinte ucrainean.

Protest spontan anti-Trump

Înaintea procesului, în faţa tribunalului s-au adunat zeci de persoane care agitau pancarte cu drapelul Rusiei şi cu mesaje împotriva lui Trump şi Manafort, unul dintre ele fiind 'Trump nu va petrece nicio secundă în închisoare pentru tine'. Acest proces este produsul investigaţiei lui Mueller, dar acuzaţiile nu au legătură directă cu activitatea de şef de campanie desfăşurată de Manafort.

Totuşi, Manafort ar putea contribui la incriminarea lui Trump în ancheta lui Mueller privind presupusul amestec al Rusiei în campania electorală americană din 2016. Deocamdată, Manafort s-a declarat nevinovat şi a refuzat să colaboreze cu acuzarea.

Vezi și: Paul Manafort directorul de campanie al lui Trump, pus sub acuzare


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel