O mare enigmă a marinei din SUA, rezolvată după 95 de ani

USS Conestoga, remorcher al marinei americane a cărui dispariție cu 56 de oameni la bord, membri ai echipajului, în urmă cu 95, de ani era un mister, a fost descoperită în dreptul orașului San Francisco, a confirmat miercuri Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA), preluată joi de AFP.

Descoperirea epavei rezolvă una dintre cele mai mari enigme ale marinei din Statele Unite. "După un secol de incertitudine și un sentiment de pierdere profundă, dispariția vasului Conestoga nu mai este un mister", a declarat Manson Brown, subsecretar pentru Comerț și Observații de Mediu, numărul doi în NOAA.

Epava de peste 50 de metri lungime, neindentificată la început, a fost reperată în 2009 de o navă a NOAA în golful Farallon, la circa 50 de kilometri de celebrul pod Goden Gate (California). În septembrie 2014, serviciile de specialitate ale NOAA au declanșat o anchetă pentru alcătuirea unui inventar al epavelor istorice din acel sanctuar. La sfârșitul lui 2015 au reușit să identifice cu certitudine Conestoga, relatează Agerpres. Vasul se află la 60 de metri adâncime, la 5 kilometri sud-est de insulele Farallon.

Puntea de lemn și alte structuri superioare sunt bine conservate, chiar dacă cele din urmă s-au lăsat în cocă din cauza coroziunii și a vechimii. Explorarea cu roboți a scos la iveală anumite caracteristici, cum ar fi mărimea punții, motorul cu aburi, cazanele, o elice și un singur tun, care corespund descrierii și planurilor vasului Conestoga, publicate în 1904. Nu au fost identificate rămășițe umane.

Conestoga a plecat din portul San Francisco vineri, 25 martie 1921, spre Tutuila din insulele Samoa americane, prin Pearl Harbour (Hawai). Analele meteorologice arată că, atunci când a plecat vasul, vântul a crescut în intensitate în zona Golden Gate, iar marea era agitată, cu valuri mari. Când nava nu a ajuns la data fixată la Pearl Harbour (la 2.400 de kilometri distanță), marina americană a lansat o amplă operațiune de căutare pe mare și din aer, dar și-a concentrat cercetările în zona Hawaii. După două luni o navă a găsit un colac de salvare în stare proastă marcat cu litera "C" în largul Mexicului, așa încât cercetările s-au mutat în acea regiune.

Dispariția fără urmă a remorcherului, ultima în timp de pace pentru marina americană, a fost în atenția presei luni întregi. Căutările au încetat în cele din urmă la sfârșitul lui iunie 1921.

Marina a cumpărat Conestoga — construită inițial pentru remorcarea vaselor care transportau cărbune pentru căile ferate — în 1917, în timpul Primului Război Mondial, pentru a efectua drumuri de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite și în Azore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel