O geană de lumină pe vizeta Justiției

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

O instanță de judecată din România s-a pronunțat într-un caz cumplit: cel al uciderii bebelușilor de la Maternitatea Giulești. Instanța a condamnat ceea ce Parchetul a trimis în judecată. Asistenta, care era obligată să nu părăsească sub niciun motiv incubatoarele bebelușilor, electricianul, care a făcut o instalație electrică de mântuială și cam atât. În același timp, instanța a condamnat vinovații la plata unor daune morale semnificative.

Din capul locului trebuie spus: nimic nu poate răscumpăra dispariția unui copil. Dar o sumă deloc derizorie, poate răscumpăra batjocura la care te-au supus cei pe care, prin taxe și impozite, îi plătești să-ți țină copilul în viață, nu să-l omoare, din prostie sau neglijență. Instanța a pronunțat, în cazul Maternității Giulești, sentințe ce însumează 4,3 milioane euro drept despăgubiri morale pentru părinți.

În România, cu o singură excepție, cea privindu-l pe doctorul Ciomu, instanțele acordă despăgubiri morale derizorii. Onoarea unui om valorează la noi cam cât o friptură. Ceea ce a făcut însă invocata instanță ar putea fi un început de drum în România. Calea deschisă astăzi ar putea duce la asanarea vieții politice și sociale din România. Spui cuiva în public că este hoț, criminal, tâlhar, violator, fără să aduci niciun fel de dovadă în acest sens, decât eventual propriul ficat îmbibat în alcool, instanța nu te bagă în pușcărie, dar te poate pune să plătești. Mult. Cam cât pentru o viață de om pe care, iresponsabil, ai încercat să o terfelești. Despăgubirile morale stabilite corect, ar face viața românilor – bombardați cu calomnii de dimineața până dimineața – mai salubră.

Mă întreb dacă, într-o țară în care Justiția s-ar scutura de comanda politică, de incompetență și indolență, ar putea fi pronunțate, de pildă, sentințe cu daune morale corespunzătoare tuturor candidaților la posturi și funcții, care una promit în campania electorală și alta... fură după aceea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel