Norii cu turnulețe vor primi numele de Undulatus asperatus de la OMM

nori
nori

Undulatus asperatus reprezintă denumirea unei noi categorii  de nori descoperită de câțiva astronomi amatori. Prima formațiune noroasă care este pe punctual de a fi recunoscută oficial  în ultimii 61 de ani, se caracterizează prin vârtejuri spectaculoase în forma unor turnulețe crenelate.

Reprezentanţii  organizației Cloud Appreciation Society (CAS), din Marea Britanie, încearcă să convingă Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), cu sediul la Geneva, să recunoască oficial noua formaţiune noroasă. Dacă iniţiativa CAS va avea succes, va fi pentru prima dată când o nouă categorie de nori va fi recunoscută oficial din anul 1951 şi până în prezent, informează Mediafax.

 Graeme Anderson, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, susține că modul în care se creează norii Undulatus asperatus este asemănător cu cel  în care se formează norii Mammatus. Diferenţa dintre cele două categorii constă în faptul că vânturile de mare altitudine modelează vaporii în forma unor valuri şi vârtejuri.

Acest tip complex de formaţiuni noroase a mai fost văzut în Franţa, Norvegia şi Marea Britanie și au fost fotografiaţi pentru prima dată pe cerul din Cedar Rapids, în statul american Iowa, în anul 2006.

CAS încearcă includerea noii formaţiuni noroase, denumită şi "valuri agitate", în International Cloud Atlas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel