EXCLUSIV  Nicolae Hâncu: Ne îngrășăm iarna fiindcă creierul este păcălit


Academicianul Nicolae Hâncu, un celebru expert în nutriție, confirmă observația populară potrivit căreia iarna luăm în greutate câteva kilograme. Nu sărbătorile și deliciile culinare din acea perioadă sunt de vină, ci modul în care funcționează creierul.

”Nu este un mit, ci o realitate, a explicat DCNews profesorul Nicolae Hâncu, președintele Asociației Române pentru studiul obezității. Mecanismul este explicat în literatura de specialitate, dar vă pot confirma din observațiile personale, efectuate pe mii de cazuri, în clinică, realitatea acestei constatări. Bilanțul iarnă/vară este de plus un kilogram, un kilogram jumătate. Practic, în 10 ani se ajunge la cele 10-15 kilograme în exces pe care le are omul care trăiește în societatea modernă de astăzi.

Totul pleacă de la mecanismele activate prin selecție naturală, care au făcut posibilă supraviețuirea noastră, în zonele cu ierni friguroase, din Europa, Asia sau America de Nord. Iarna, cheltuielile energetice ale unui organism care trăiește în natură sunt mai mari: mers prin zăpadă, termoreglare etc. Ca urmare, când vine frigul se activează un mecanism de compensare cerebrală: crește pofta de mâncare pentru alimentele cu o mare concentrație calorică.

Frigul declanșează senzația de foame, mai mult, pofta de mâncăruri grele, pe care le-am putea considera bombe calorigene. Dacă omul preistoric se adapta astfel necesităților crescute din sezonul rece, omul modern își limitează consumul caloric, la vreme de iarnă. Merge mai puțin pe jos, renunță la activități în aer liber, stă mai mult în casă sau în mall.

Creierul este păcălit de frig, în scurtele momente când ieșim în aer liber, pregătește organismul pentru un consum caloric crescut, care însă nu are loc. Așa se explică de ce ne îngrășăm la vreme de iarnă, de ce depunem grăsime în sezonul rece, noi cei din zona temperată sau nordică”, a explicat acad. Nicolae Hâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel