Naţionala şi cluburile din Rusia rămân excluse din competiţiile sportive. Curtea de Arbitraj a decis

Fotografie de la Markus Spiske, Pexels
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels

Curtea de Arbitraj Sportiv a decis ca naţionala de fotbal a Rusiei, dar şi cluburile să rămână excluse din toate competiţiile internaţionale în sezonul 2022/2023. 

Curtea de Arbitraj Sportiv a respins apelurile Uniunii de Fotbal din Rusia, precum şi ale cluburilor ruseşti ŢSKA, "Zenit", "Soci" şi "Dinamo" în legătură cu excluderea de la turneele internaţionale, inclusiv Liga Naţiunilor din sezonul 2022/23.

"În toate aceste cazuri comisia a constatat că escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, precum şi reacţia publicului şi a guvernelor din întreaga lume la acesta, au creat circumstanţe neprevăzute şi fără precedent la care Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) trebuiau să reacţioneze" - se arată în comunicatul serviciului de presă al Curţii de Arbitraj Sportiv.

"Ambele părţi au acţionat în conformitate cu statutul lor"

Pentru a stabili faptul că echipele şi cluburile ruseşti nu ar trebui să participe la competiţii sub egida lor, atâta vreme cât circumstanţele de acest gen se menţin, comisia a hotărât că "ambele părţi au acţionat în limitele în conformitate cu statutul lor".

Comisia Curţii de Arbitraj Sportiv a subliniat că cluburile şi jucătorii ruşi nu sunt responsabili pentru situaţia creată în Ucraina şi a remarcat influenţa negativă pe care o au hotărârile FIFA şi UEFA asupra fotbalului rusesc. După cum au constatat judecătorii, aceste consecinţe au fost compensate de necesitatea unei desfăşurări meciurilor în condiţii de siguranţă şi ordine. Partea de motivare a hotărârii va fi publicată în următoarele săptămâni, scrie Rador. 

Rusia nu mai vrea cuvântul "mondial" în competiţiile sportive internaţionale: Cum poate fi, dacă ruşii nu participă?

Ruşii vor schimbarea denumirii Campionatului Mondial şi a tuturor competiţiilor care conţin cuvântul "mondial", după ce ei au fost suspendaţi, ca urmare a atacului lansat în Ucraina. 

Boris Paykin, un înalt oficial în Duma rusească, le transmite șefilor Federațiilor Internaționale că nu mai pot organiza „Campionate Mondiale”, cât timp țara lui nu participa la competiții. 

„Reprezentanții sportului mondial ar trebui să ia în calcul redenumirea competițiilor internaționale, excluderea cuvintelor mondial și pace. 

Dacă sportivii ruși nu pot participa, atunci cum e o competiție mondială? Cine pedepește pe cine? Pe cine vor să sancționeze?”, a transmis Boris Paykin, potrivit agenției rusești RIA Novosti, scrie GSP.

FIFA şi UEFA au suspendat cluburile din Rusia şi naţionalele 

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Federaţia Europeană de Fotbal (UEFA) au anunţat, într-un comunicat comun, suspendarea cluburilor şi echipelor naţionale din Rusia din competiţiile internaţionale până la noi ordine, transmite agenţiile internaţionale de presă. 

În urma acestei decizii, Rusia a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2022, al cărui turneu final va avea loc în Qatar, la finalul anului (21 noiembrie-18 decembrie). Rusia urma să joace în martie un baraj cu Polonia în primul tur, iar dacă trecea apoi de turul al doilea al acestui play-off obţinea biletul pentru CM 2022, însă atât federaţia poloneză, cât şi potenţialele adversare ulterioare şi-au exprimat refuzul de a disputa acest baraj cu naţionala Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Totodată, UEFA a anunţat ruperea, cu efect imediat, a contractului de sponsorizare cu gigantul rus Gazprom, partener al forului continental din 2012.

Contractul era estimat la 40 de milioane de euro pe an de presa de specialitate şi acoperea Liga Campionilor, competiţiile internaţionale organizate de UEFA, precum şi EURO 2024, care va avea loc în Germania. Spartak Moscova, ultima echipă din Rusia rămasă în cupele europene, a fost exclusă din Europa League, unde urma să joace în optimi contra formaţiei germane RB Leipzig.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel