Mustul conţine nu doar compuşi benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini.
Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora scad riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2.
Protejează neuronii
Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. O dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.
Păstrează tinereţea celulelor
Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor, mai ales la nivelul pielii.
Accelerează tranzitul intestinal
Acidul tartric provenit din struguri are capacitatea de-a regla digestia. Prin urmare, câteva pahare de must pot să combată, în mod eficace, constipaţia cronică.
Are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare
Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.
Blochează luarea în greutate
Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu