Medicii din Moldova, salarii mai mari decât cei din București. Cum s-a ajuns aici

Medicii debutanți din zona Moldovei câștigă mai bine decât cei din București. Cum s-a ajuns aici? Deficitul de medici fără precedent, din zona Moldovei, îi obligă pe angajatorii din sistemul privat de sănătate să mărească nivelul salariului de debut, pentru a atrage cât mai mulți candidați competenți.

Potrivit unui studiu realizat de MEDIjobs, salariul mediu net al unui medic specialist, proaspăt absolvent, în București, se încadrează în intervalul de 3000-3500 de lei în vreme ce în Moldova media este de 4000 de lei. Salariile medicilor fără experiență diferă în funcție de specializarea pe care și-au ales-o. Astfel, cea mai bine plătită specializare este reprezentată de ATI – anestezie și terapie intensivă, acolo unde salariul unui medic debutant poate ajunge până la 6000 de lei. După ATI,  medicii care aleg specializările neurologie, oftalmologie, medicina de urgență și diabetologie pot debuta cu un salariu de până la 5000 de lei, scrie Cariere.

La salarii de aproape 4000 de lei se pot aștepta medicii care au ales specializările recuperare medicală, obstetrică-ginecologie, medicină internă, medicină de laborator și cardiologie.

În media pieței se situează salariile de 3000-3500 de lei din cadrul specializărilor reumatologie, psihiatrie, pneumologie, pediatrie, ortopedie, nefrologie, medicină generală, medicină de familie, endocrinologie și dermatologie.

Plafonul salarial în cazul specialiștilor care aleg să practice medicina muncii scade până la 2500 de lei. De asemenea, medicii stomatologi fără experiență primesc în medie un salariu mai mic decât media pieței, în intervalul 2000-2500 de lei.

10.000 de lei, salariul unui medic ATI

Nivelul salarial crește treptat la medicii cu experiență între 3 și 5 ani, salariile medii ale acestora ajungând în intervalul 4500-6000 de lei pe lună, la nivel național. În topul listei se află medicii specialiști care lucrează în secțiile de anestezie și terapie intensivă, un candidat cu experiență în acest domeniu putând primi un salariu de până la 10.000 de lei. 

În cazul medicilor primari, cu peste 10 ani de experiență, salariile medii ajung undeva între 6000 și 10.000 de lei pe lună, la nivel național.

„Veniturile mai mari se datorează Casei de Asigurări de Sănătate care decontează sume mai mari pentru tratamentele efectuate de specialiștii cu experiență”, spun autorii studiului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel