Iohannis întoarce rezultatul la europarlamentare. Manevra președintelui

Prezența la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 este miza cea mai importantă a jocului.

Klaus Iohannis a salvat PNL-ul, trăgându-l de păr până la mal, ca pe înecați. Manevra câștigătoare, dacă nu cumva se schimbă până la final ritmul votării, a fost transformarea europarlamentarelor într-un fel de prezidențiale.

Putea aștepta cu referendumul până la prezidențiale, cum îl sfătuia Traian Băsescu (cap de listă al unui partid care avda nevoie de prezență scăzută la europarlamentare). Ar fi fost o greșeală, atât din perspectiva PNL, cât și din cea a candidatului acestuia la prezidențiale.

Dacă prezența la vot era mică, așa cum e de obicei la europarlamentare, ponderea PSD era mare, iar rezultatul era trist pentru dreapta. Proaspătul USR rămânea ca o speranță, prăfuitul PNL se eroda și mai mult.

Atacul la PSD și la votanții acestuia, folosirea referendumului pentru delegitimarea guvernării, exacerbarea disputei politice a crescut tensiunea la nivelul alegerilor prezidențiale. Astfel, a schimbat jocul după reguli care favorizează  așa-zisa Dreaptă. Cum PNL nu putea spera într-un vot pozitiv, a mizat pe un vot negativ, ca la prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel