Urmărește emisiunea live


Întâlnire cu Gâdea și Badea, înainte și după DNA

cristina-topescu
cristina-topescu

Breaking news pe toate televiziunile: Mihai Gadea la DNA ! Si nu doar el, ci si vedetele Antena 3: Mircea Badea, Adrian Ursu. Foarte tare exprimarea. Vedetele…Pariez ca si Badea si Ursu se gudura de placere, visand in taina de mult la maretul statut ! Acum si jurnalistii sunt vedete, suntem un popor cu muuulte vedete…jurnalisti, politicieni si sanziene, bienci si simone sensual la un loc!

Si uite-asa, pe langa dezinformarea ca Badea si Ursu ar fi fost citati si ei, cu ocazia acestei stiri de senzatie, n-am vazut ieri nicio televiziune care macar s-o prezinte sobru, la obiect, asa cum se face c-o stire, fara insinuari sau sageti mai mult sau mai putin inveninate, toate, insa, la fel de stravezii. Cat despre televiziuni care sa puna problema ca traim vremuri in care jurnalistii sunt chemati la DNA doar pentru ca patronul lor poarta un razboi vechi cu insusi presedintele tarii, (caruia milioane de romani i-au dat cartonasul rosu, fara ca el sa iasa din teren, gratie unor arbitri cumparati, dar si unor observatori care vor pace, nimic altceva si pace!), cat despre asta, nici vorba ! (cu putine exceptii - Ion. M. Ionita, Andreea Cretulescu sau Cristian Teodorescu de la Realitatea).

 Ma intreb unde va ajunge breasla asta (din care, ca profesie, voi face parte intotdeauna) in care dihonia politicii, practicata de unii cu desavarsita ticalosie, intra tot mai adanc, proiectand-o intr-un picaj sigur spre ridicol, steril, dar si spre penibil! Cum altfel putem fi in ochii celor care se uita la noi cand, dincolo de faptul ca ne lasam invitatii sa-si puna poalele in cap, facand pentru rating absolut orice, ne razboim si intre noi, ne apostrofam, amenintam si ne judecam in instanta, dar, mai ales, pe micul ecran? Ok, sa nu fim nici naivi, nici ipocriti: ca-n orice breasla, si printre ziaristi exista adversitati, resentimente, barfe si bisericute. Suntem si noi tot felul de gasti, unii solitari, suparati pe toata lumea, altii parte dintr-un grup, ca asa se intampla, pe baza de afinitati sau din neputinta de a sta pe propriile picioare. Sunt atatea situatii, atatia indivizi cu tot atatea caractere si tot atatea obiceiuri sau apucaturi, mai stridente, mai discrete, sunt tot atatia smecheri si tot atati alunecosi si printre noi, ca si oameni onorabili, mai putini, ca-n oricare alta breasla, fie ca-s avocati, medici, profesori, corporatisti si ce-or mai fi…Ce face diferenta intre noi si ceilalti e ca noi exhibam in scris sau prin viu grai, in vazul tuturor, frustrarile si rafuilelile pe care le avem nu doar cu establishment-ul, ci si unii cu altii. Facem asta pentru ca putem, pentru ca meseria noastra e la vedere. Si-n loc sa realizam ca asta e un privilegiu, dar si un mare risc, ne producem intr-un spectacol jalnic, unul care am incetat sa mai sper ca se va sfarsi intr-o zi.

 Pe Mihai Gadea il cunosc de multa vreme, de cand facea o emisiune la Realitatea, i-am fost invitata atunci intr-o emisiune, punea intrebari pertinente si nu-l interesa senzationalul. Ne-am mai vazut apoi in niste ocazii din care avem niste amintiri comune despre tot felul de personaje, inclusiv politicieni. M-a sunat cand a fost chemat la Antene, i-am spus sa se duca, de ce nu, daca acolo crede ca, profesional, va putea face mai mult, am mai vorbit ulterior, rar, dar i-am urmarit evolutia si cred ca Mihai a crescut mult ca jurnalist, are un tip de prezenta pregnanta in fata camerei, fie ca unora place, altora nu! Care din noi place tuturor, care din voi??? N-am fost tot timpul de acord cu unele exprimari ale lui Mihai, i-am spus uneori, i-as mai spune oricand, pentru ca e atat de firesc sa nu fim mereu de aceeasi parere, nu? Vorbeste, insa, minute in sir, fara prompter si are o retorica puternica, fara de care, un om de televiziune nu poate atrage atentia.

 Mircea Badea e un tip dificil cu cei care nu-i sunt apropiati, pare infumurat si arogant uneori, te poate enerva. Cand i se pune pata pe cineva nu e doar acid, acidul lui devine des otrava. Emite judecati nesustinute de argumente intotdeauna, dar asta crede el si e treaba lui, in fond! Deci e onest, pana la urma! Spune ce crede despre ce se intampla in tara asta, s-in privinta asta crede bine de multe ori, e pripit si excesiv alteori, dar cu el stii cum stai! Sub chipul asta aparent de tip dur si cinic, cei care-l cunosc bine spun ca e, de fapt, un tip sensibil, capabil de gesturi generoase si de mult devotament. Ceva imi spune ca asa este si nu ma mai intereseaza atunci atat de mult ca uneori poate fi necioplit. Asa se vrea, asta-i masca pe care a ales el sa o arate lumii, sa fie sanatos deci! Nimeni nu e dragut cu toata lumea, in fond. Deci Badea e un personaj, alcatuit asa cum s-a nascut el si in functie de experientele pe care le-a avut. E un personaj pe care ori il iubesti, ori il detesti, sau poate putin din amandoua, deci exista, iar sters nu poate fi niciodata. Si din acest motiv, si din altele e ceea ce este: un one man show cum nu cred ca mai avem in presa. Cati mai pot face ce face el, seara de seara, vorbind de unul singur timp de-o ora si facand ca toate cele?

 Adi Ursu e un jurnalist foarte valoros, cu o logica infailibila, e un tip foarte bine crescut chiar daca poate fi si de o cruzime rara cu politicenii (care si-o cer, de altfel!) are o cultura politica si nu numai politica, asa cum putini ziaristi se pot lauda. Un astfel de om nu poate fi manipulat.

 Toti jurnalistii astia de la Antena 3 si nu doar ei, jurnalisti, nu vedete, chiar credeti ca pot fi obedienti, ca nu se exprima conform a ceea ce cred? Ca ei cred despre Traian Basescu ce crede si Dan Voiculescu despre acelasi personaj, asta nu inseamna ca sunt aserviti, ci ca pur si simplu lucreaza la Antena 3, unde inamicul patronului e un tip pe care si ei il detesta, poate nu mereu din aceleasi ratiuni. De ce nu isi critica seful si ei, ca mare parte din presa? Simplu ! Pai cum ai putea sa injuri patronul la care lucrezi? Daca nu-ti place, pleci, daca stai, el nu poate fi o tinta pentru tine. E o chestiune de logica a bunului simt. Cum ar fi sa ne luam toti de patronii nostri pe la ziare sau televiziuni? De ce ne-ar da bani ei ca sa-i injuram, de ce am mai sta noi in ograda lor daca ii detestam? Asa ca, ne adoram sau nu angajatorul, stam si ne facem treaba, asa cum o face orice angajat la un patron de care nu e neaparat indragostit. Mi se pare ca tine de o minima logica, atat !

 Ca celelalte televiziuni de stiri, cu putine exceptii, se intrec in ironii si nici nu se straduiesc sa-si ascunda satisfactia fata de aventura Antenei 3 la DNA, asta nu mi se pare, insa, nici logic, nici fair, nici macar intelept. Oricare dintre noi, in functie de un patron sau altul, de conjuncturi si de rafuieli politice, cu toate zoaiele lor (iata un cuvant care a facut cariera- si in gura cui, culmea…!), ne putem trezi oricand in aceeasi situatie. Asa ca, in absenta solidaritatii de breasla, daca nu suntem prosti (ca, deh, suntem ziaristi!) sa ne abtinem, macar, am putea, daca de altceva in stare e clar ca nu suntem!

 Cat despre monologul de final al lui Mihai Gadea de aseara, a spus ceva acolo care mi-a atras atentia. Si la care ma gandesc des. Sistemul nu te poate strivi spiritual, asa e. Sufleteste, poate, da. Nu-ti poate micsora statura, te poate scoate, insa, in afara societatii (si asta mare paguba n-ar fi!), te poate lasa fara slujba, fara bani, fara prieteni care nu-ti erau prieteni (si iata ca sistemul iti poate face si un bine!), te poate reduce la un ratat pentru societate (dar ce societate…!), nu-ti poate schimba caracterul, insa, si nici curajul nu ti-l poate lua. Asta daca esti puternic. Daca nu esti, iti meriti soarta. Cand esti slab, daca nu sistemul, ceva te va invinge oricum!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel