Guvernul, avertizat de o criză fără precedent în Sănătate

medicamente
medicamente

România se poate confrunta cu o criză fără precedent în Sănătate în timpul căreia populația s-ar putea confrunta cu dispariția unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producători de pe piață și închiderea unor unități de producție, susține ARPIM( Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente)  și APMGR ( Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România)

Companiile membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cele ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) anunță că deşi discuțiile de luna aceasta cu Ministerul Sănătăţii si Ministerul Finanţelor generate de intervenţia publică a domnului Prim Ministru Victor Ponta în prima zi după învestire au fost transparente şi constructive, încă nu s-a ajuns la o soluţie pentru suspendarea obligaţiilor de plata aferente trimestrului I 2012, şi revizuirea taxei clawback. Continuarea impunerii acesteia în forma actuală va avea consecinţe sociale şi economice deosebit de grave. De aceea, ARPIM si APMGR cer public implicarea Prim Ministrului, dl. Victor Ponta, a Viceprim-Ministrului şi Ministrului de Finante, dl. Florin Georgescu, a Ministrului Economiei, dl. Daniel Chiţoiu şi a Ministrului delegat pentru Mediul de Afaceri, dl. Lucian Isar, pentru soluţionarea situaţiei create în trecut, dar cu efecte devastatoare în viitor.

Taxa clawback este nesustenabilă, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul 1 al anului 2012 sunt relevante în acest sens. Încercarea de a forța industria de medicamente să finanțeze întregul deficit din sistemul de sănătate nu poate duce decât la distrugerea acesteia, în detrimentul pacienţilor şi al economiei româneşti. Producătorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputând achita obligaţia de plată la data scadentă riscând astfel sancţiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligațiile de plată aferente trimestrului I 2012 să fie anulate.” a declarat dl. Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

,,În ultimele trei săptămâni am avut discuții cu reprezentanţii Guvernului în care am explicat pe larg consecințele unei taxe atât de mari. Deşi Ministerul Sănătăţii a înţeles situaţia critică cauzată de principiile greşite ale taxei clawback, nu s-a găsit încă o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. În acest moment este de datoria noastră să semnalăm iminenţa unei crize fără precedent şi este responsabilitatea statului de a rezolva această criză generată şi agravată pe parcursul ultimilor ani. Producătorii internaţionali doresc să sprijine şi pe viitor Guvernul pentru menţinerea medicamentelor pe piaţă însă cer soluții de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sănătate şi o schimbare radicală a principiilor taxei de clawback, astfel încât ea să reprezinte un element de control echitabil al pieței și nu unul de blocare a acesteia. Condițiile actuale ale taxei clawback elimină orice garanție că membrii noștri își vor putea menține activitatea la acelaşi nivel de implicare în România. Credem că dacă vom fi auziţi cel puţin acum, în al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot îndrepta.”, a declarat Regis Lhomme, Președintele ARPIM.

Principalele puncte de care Guvernele anterioare nu au ţinut cont sunt: • Taxarea trebuie să se aplice numai sumelor decontate de Stat; • Bugetarea trebuie să fie corectă şi să ţină cont de consumul real de medicamente; • Taxa trebuie să fie sustenabilă economic şi echitabilă fără să se aplice pe TVA sau pe veniturile altor agenţi economici.

Consecinţele nerezolvării acestor probleme sunt: • Cuantumul taxei clawback este nesustenabil pentru industrie, ea reprezentând peste 400 milioane de Euro pe an, o medie de 33.6% din totalul vânzărilor compensate ale producătorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricărei societăți comerciale şi este unică în Europa în această formă; • Posibila dispariție a unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producători de pe piață și închiderea unor unități de producție care pot avea un impact sever asupra stării de sănătate a populației, dar și a economiei românești, în general.

Soluţiile posibile pentru prevenirea unei crize sunt: • Suspendarea imediată a legii clawback până la modificarea ei în colaborare cu Parlamentul României şi în respectul principiilor economice şi al practicilor europene; • Bugetarea corectă a nevoii de medicamente din România, pornind de la consumul real din anul precedent (6,8 miliarde în 2011), prin rectificarea calculelor greşite care au ieşit la lumină cu ocazia transmiterii de către CNAS a facturilor către producătorii de medicamente în data de 5 mai 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel