Europa oferă României un “cap limpede”. Cum va răspunde Bucureștiul

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

In Romania si in afara ei s-a aflat un adevar simplu: guvernul Boc nu functioneaza. Haos, incompetenta, birocratie aberanta, incapacitate de dialog, absenta oricarei politici economice coerente – sunt caracteristicile Executivului roman actual.

Cum intrarea Romaniei, stat UE, in derapaj ingrijoreaza pe toata lumea se cauta solutii.

Ca atare, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au propus Bucurestiului doua masuri. Prima este acceptarea in Guvern a unui ministru fara portofoliu, specialist in economie, probabil dintr-un stat european dezvoltat care sa aiba rolul de “cap limpede ”. Omul ar trebui sa isi ofere expertiza in timpul sedintelor de guvern, sa tina legatura cu Bruxellesul, cateva mari capitale europene si FMI si Banca Mondiala.

La prima vedere propunerea este jignitoare. In definitiv Romania este un stat independent si suveran, membru al NATO si UE. Cu ce drept Vestul ar putea crede ca romanii nu-si mai pot purta singuri de grija?

In realitate, propunerea Occidentului este o dovada a pragmatismului din zilele noastre. Ei au inteles ca indiferent ce s-ar intampla in Romania, dl Basescu nu-l va schimba din functie pe dl. Boc. Cum rezultatele economice sunt catastrofale, Occidentul doreste o imbunatatire a situatiei fara sa afecteze exercitarea puterii dlui Basescu. Nu este o jignire pentru poporul roman sau in orice caz nu este una mai mare decat cea pe care si-a adus-o singur, acelasi popor prin voturile exprimate in 2008 si 2009. Este pana in prezent prima solutie reala pentru depanarea Guvernului blocat de la Bucuresti.

A doua propunere a venit de curand de la presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso. El a propus intr-o scrisoare adresata dlui Boc sa adune fondurile europene risipite intr-o mie de parti cu tot atatia sefi sub comanda unui singur ministru, subordonat direct premierului. Motivul: Europa este profund ingrijorata de rata nesemnificativa de absorbtie a fondurilor europene in Romania. Birocratia antifrauda pusa la punct de romani face extrem de anevoioasa utilizarea fondurilor. Ori, acestea sunt singurele resurse reale pe care le mai are tara astazi, cand investitorii noi au disparut.

Dl. Boc este vazut in Occident ca un om onest si foarte muncitor, fara legatura cu scandalurile de coruptie. In acelasi timp, expertiza sa economica este modesta, iar guvernul pe care il conduce, de la Externe si pana la Finante este compus din personalitati mai degraba necorespunzatoare profesional. De aceea Europa doreste ca o singura persoana neaparat competenta sa inceapa rezolvarea problemei fondurilor europene. Din nou nu este atinsa puterea dlui Basescu, fiindca nu se atenteaza nici la pozitia dlui Boc si nici a ministrilor PDL.

Din ultimele informatii se pare ca Bucurestiul va accepta cel putin una dintre cele doua propuneri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel