Regăsirea centrului-Meditație și echilibru: Trezirea conștiinței

ego
ego

DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.

Stefan-PuscaRegăsirea centrului-Meditație și echilibru

 Trezirea conștiinței

Avem trei sau patru ani cand realizam pentru prima data faptul ca suntem in viata. Simtim cum in noi pulseaza viata si ca suntem o parte a ceea ce este in jur, mediu care aflam mai tarziu ca se cheama Univers. Timpul trece si mintea noastra se umple cu tot felul de informatii care sunt menite sa ne creeze sanse mai bune in viata. In acest interval, lent, constiinta conectarii noastre cu Universul se sterge...

Dupa multi ani, in interiorul unora dintre noi, incep sa ia nastere intrebarile. Oare cine suntem cu adevarat? De unde venim si incotro ne indreptam? Putem sa ne regasim adevarata esenta?

Se pare ca raspunsul a fost dat deja: exista mai multe cai de a evada din iluzia pe care lumea o proiecteaza in jurul nostru. Dintre acestea, una are o naturalete deosebita. Ea se cheama constientizare. Se pare ca a fost metoda de trezire folosita de Buddha, dar este regasita si in practici ale lumii spirituale occcidentale. In orice caz, ea il poate duce pe practicant catre o stare de constiinta treaza in care acesta realizeaza identificarea cu adevarata sa esenta.

Atunci cand invatam sa fim constienti, descoperim cum sa traim in momentul prezent intr-un mod armonios, fara sa fim preocupati in vre-un fel de trecut sau viitor. Prezentul este singurul moment pe care il avem cu adevarat. Putem sa invatam prin constientizare cum sa facem din momentul prezent un moment minunat in care sa traim, sa gandim, sa decidem sau sa zambim.

Procesul constientizarii presupune prezenta, atentie si mentinere a starii. Caracterul folosit in Japonia pentru cuvantul “constientizare” combina simbolurile pentru “minte” si “inima”. Constientizarea este o atentie pornita din inima.

Pentru a invata sa fim cu adevarat constienti trebuie sa respectam cateva reguli simple pe langa cele anterioare: sa invatam sa fim non-reactivi si sa nu judecam in nici un fel experientele prin care trecem. Atunci cand experimentam ceva, obisnuim sa reactionam conform conditionarilor anterioare pe care le-am acumulat. Constientizarea ne invata mai degraba sa raspundem experientelor de viata in loc sa reactionam la ele. In plus, de multe ori tindem sa judecam faptele ca fiind bune sau rele, placute sau neplacute. Renuntand la a judeca, vom vedea lucrurile mai degraba asa cum sunt decat asa cum ne par noua a fi.

Am lasat la sfarsit in mod intentionat cel mai important aspect al experientei de constientizare a realitatii: a avea o inima deschisa, a fi plin de compasiune. Este cel mai bun mod de dizolvare al Ego-ului, care ne permite accesul catre esenta lucrurilor asa cum sunt ele. Compasiunea sterge granitele intre eul nostru si al celorlalti, si este cea mai buna pregatire pentru a strege linia de demarcatie intre eul nostru si Divin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel