Dispută de pahar între România și Rusia

Invadarea și dezmembrarea Ucrainei de către Federația Rusă a provocat reacții dure între Moscova și Washington. 

 Totul însă în termeni diplomatici. Totul în legătură cu tratatele internaționale, cu principii, cu respectarea regulilor. Tensiunea este mare, numărul avioanelor NATO crește în România și Polonia de la o zi la alta, la fel și numărul militarilor americani. În același timp, la granița de Est a Ucrainei, zeci de mii de militari, blindate și avioane rusești așteaptă ordinul de marș. La Bruxelles se stă cu un ochi la ce se întâmplă în Ucraina și cu altul la cotațiile burselor din Frankfurt, Londra sau Paris. Au loc discuții poate dure sau poate complice între liderii europeni și Vladimir Putin, dar de fiecare dată serioase.

România trebuia să facă o notă discordantă. Conflictul din regiune a degenerat în cazul nostru într-un atac la persoană, aproape într-o dispută de pahar. Totul a fost prilejuit de incursiunea în Transnistria a vicepremierului rus Rogozin. După ce a ajuns acolo, România a aplicat sancțiunile stabilite de NATO și nu a mai oferit culoar de zbor avionului demnitarului rus. Reacția lui Rogozin, un personaj exotic din preajma lui Putin, a fost: "data viitoare voi circula în România într-un bombardier strategic TU-160".

Președintele Băsescu l-a taxat pe demnitarul rus în spiritul campaniei electorale pentru europarlamentare în România, la modul "câte sticle de votcă a băut Rogozin înainte să facă declarația cu pricina". Rogozin a ripostat și el: "Câte pahare a băut Traian Băsescu să-și facă puțin curaj pentru a închide spațiul aerian". Lucrurile au continuat în aceeași manieră. "Lasă că o să arătăm noi românilor cine sunt și ce credem despre ei". Dinspre Cotroceni s-a auzit "Ăsta e bufonul lui Putin".

Rezultă că nici amenințarea cu un conflict armat de proporții nu poate fi luată în serios în România. O parte pozitivă tot există: înspre partea românească se consumă whisky americănesc înainte de o decizie. Faptul ne diferențiază profund și iremediabil de spațiul rusesc, unde dacă nu bei votca nu exiști...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel