Dezinfectanți coronavirus. Diferența între spirtul medicinal și substanțele pe bază de biocide. De ce alcoolul sanitar nu este bun

Potrivit declarațiilor făcute de prof. dr. Adrian Streinu - Cercel, spirtul medicinal nu este eficient în lupta cu coronavirusul. În locul acestuia, ar trebui folosite substanțe pe bază de biocide. Iată, așadar, care sunt diferențele între cele două și de ce alcoolul sanitar nu este la fel de eficient.

În această seară, prof. dr. Adrian Streinu - Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", a afirmat că alcoolul sanitar - spirtul medicinal - nu este eficient în lupta cu corornavirusul.

"Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi", a declarat Adrian Streinu Cercel, în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.

Așdar, iată care sunt diferențele între cele două substanțe și de ce spirtul nu este efcient. Ce înseamna alcool sanitar și ce înseamna substanțe biocide.

Vezi și: Coronavirus. Streinu - Cercel o contrazice pe Merkel

Alcoolul sanitar (spirtul medicinal)


Spirtul medicinal sau alcoolul sanitar este o soluţie pe bază de alcool etilic 70%, care se utilizează pentru uz extern, acţionând ca antiseptic împotriva bacteriilor.

Alcoolul sanitar nu asigură sterilizarea și dezinfecția de nivel înalt. De exemplu, HIV, VHB și VHC (virusul imunodeficientei dobândite, al hepatitei B și C) au rezistențe diferite în mediu și față de mijloacele de dezinfecție fizice și chimice. Pentru distrugerea lor se recomandă dezinfecția de nivel înalt și sterilizarea, potrivit baylor.ro

Definiția din DEX

SPIRT, spirturi, s. n. (Pop.) Spirt medicinal = spirt folosit în medicină, mai ales ca dezinfectant extern, făcut impropriu pentru consumul alimentar prin adăugarea unei substanțe toxice.

Biocidul

Potrivit dexonline.ro, substanțele pe bază de biocid nu permit înmulțirea microorganismelor, le distrug.

BIOCÍD, -Ă adj., s. n. (substanță) care împiedică înmulțirea microorganismelor (< fr. biocide)

În legislaţia europeană, produsul biocid este definit ca o substanţă sau un amestec, condiţionate într-o formă în care este furnizată utilizatorului, constând în, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndepărta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.

Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) utilizează o definiţie uşor diferită pentru biocide: un grup divers de substanţe, inclusiv conservanţi, dezinfectante şi pesticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru sănătatea umană sau animală sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate.

Vezi și: Dezinfectanți coronavirus. Streinu Cercel: Spirtul nu este bun!

În cadrul statelor membre al Uniunii Europene, produsele biocide sunt împărţite în 4 grupe principale şi 22 de tipuri de produse (TP) sau categorii de aplicaţii:

1. Dezinfectanţi
2. Conservanţi
3. Produse de combatere a dăunătorilor
4. Alte produse biocide

Dezinfectanți și tipuri de produse biocide

Aceste tipuri de produse exclud produsele de curăţenie ce nu sunt destinate a avea efect biocid, inclusiv lichidele pentru spălat, pudre şi produse similare, potrivit insp.gov.ro.

1. Produse biocide pentru igiena umană

În acest grup sunt incluse produsele biocide utilizate pentru igiena umană.

2. Dezinfectante pentru spaţii private şi zone de sănătate publică şi alte produse biocide

Produsele utilizate pentru dezinfecţia aerului, a suprafeţelor, materialelor, echipamentului şi mobilierului care nu sunt utilizate pentru contact direct cu produse alimentare şi furaje în zone private, publice şi industriale, inclusiv spitale, precum şi produse utilizate ca algicide.

Domeniile de utilizare includ, printre altele, bazine de înot, acvarii, ape de îmbăiere şi alte ape; sisteme de aer condiţionat; pereţii şi podelele din spaţiile destinate îngrijirii sănătăţii sau alte instituţii; toalete chimice, ape reziduale, deşeuri spitaliceşti, sol sau alte sub-straturi (pe terenurile de joacă).

Vezi și: Româncă din Italia, MĂRTURII, în plină epidemie de coronavirus. "Mulţi români mint la vamă"

3. Produse biocide pentru igiena veterinară

Produsele din acest grup sunt produse biocide utilizate pentru igiena veterinară, inclusiv produse utilizate în zonele în care sunt adăpostite, ţinute sau transportate animalele.

4. Dezinfectante pentru industria alimentară şi industria de preparare a furajelor

Produsele utilizate pentru dezinfecţia echipamentului, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţelor sau conductelor aferente producţiei, transportului, depozitării sau consumului de alimente, furaje sau băuturi (inclusiv apă potabilă) pentru oameni şi animale.

5. Dezinfectante pentru apa potabilă

Produsele utilizate pentru dezinfecţia apei potabile (atât pentru oameni, cât şi pentru animale).

Vezi și: Vitamina C intravenos, tratament anti-coronavirus. Streinu Cercel: FALS cu majuscule

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel