Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, în colaborare cu OMS și Fundația Bill & Melinda Gates, a condus Catastrophic Contagion, un exercițiu de masă privind pandemia desfășurat la Bruxelles, Belgia.
Grupul extraordinar de participanți a fost format din 10 actuali și foști miniștri ai Sănătății și înalți oficiali ai Sănătății publice din Senegal, Rwanda, Nigeria, Angola, Liberia, Singapore, India, Germania, cu prezența lui Bill Gates, copreședintele Fundației ”Bill & Melinda Gates ”.
Exercițiul a simulat o serie de reuniuni ale Comitetului consultativ pentru urgențe în sănătate OMS care se ocupă de o pandemie imaginară care se va desfășura viitorul apropiat.
Participanții au discutat despre modul în care ar trebui intervenit la apariția unei epidemii localizată într-o parte a lumii, care apoi s-a răspândit rapid, transformându-se într-o pandemie, cu o rată de mortalitate mai mare decât COVID-19 și care afectează masiv copiii și tinerii.
Deși primul impuls ar fi să aplaudăm cu bucurie un astfel de exercițiu lăudabil, ne amintim însă că trecutul nu ajută în acest sens, scrie Il Giornale. Un studiu similar, cu aceiași protagoniști, adică Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății și Fundația Bill & Melinda Gates, a efectuat un exercițiu similar înainte de izbucnirea epidemiei de Covid-19.... Nu a adus noroc.
Și, mai mult, a-ți imagina că gestionarea următoarei pandemii - bineînțeles dacă aceasta va exista (dar anumite profeții tind să se autoîmplinească), sunt aceleași personaje care au reușit să o ”profețească” pe cea recentă, dă fiori pentru aproximație și greșelile evidente, tragice, cel puțin, care au avut loc în gestionarea pandemiei de Covid-19, mai scrie sursa mai sus citată.
În ianuarie 2020, pe măsură ce au început să apară detalii despre potențiala amenințare globală a unui nou coronavirus, Fundația Bill & Melinda Gates și-a orientat activitatea și resursele pentru a ajuta la abordarea a ceea ce va deveni cea mai mare criză de sănătate publică de peste un secol.
De atunci, potrivit Fundației, au fost cheltuite ”peste 2 miliarde USD pentru a ajuta lumea să stăpânească și să învingă COVID-19, cu un accent deosebit pe sprijinirea populațiilor vulnerabile, consolidarea sistemelor de sănătate, stimularea inovațiilor necesare și încercarea de a asigura accesul echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News