OMS, decizie cu privire la pandemie. Menţine nivelul de alertă ridicat

Fotografie de la CDC, Pexels
Fotografie de la CDC, Pexels

OMS a decis să menţină nivelul de alertă ridicat cu privire la pandemie. În urmă cu trei ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat COVID-19 o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat astfel recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19, reunit vineri la nivel de experţi pentru a 14-a oară şi care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noul coronavirus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus anunţase deja că, în opinia sa, este prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă privind pandemia de COVID-19.

Pandemia se află probabil într-un "punct de tranziţie" şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru "atenuarea potenţialelor consecinţe negative", a precizat OMS într-un comunicat.

Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate ţările de pe glob, devastând comunităţi şi economii.

Cu toate acestea, apariţia vaccinurilor şi a tratamentelor a schimbat considerabil cursul pandemiei din 2020, directorul general al OMS declarând că speră la ridicarea urgenţei de sănătate publică în acest an, în condiţiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătăţit la nivel global, scrie Agerpres.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), avertisment: Toate ţările, "periculos de nepregătite" pentru alte pandemii 

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) a avertizat într-un raport publicat luni că lumea este "periculos de nepregătită" pentru viitoarele pandemii, cerând ţărilor să-şi actualizeze planurile de pregătire până la sfârşitul anului, relatează Reuters.

În raportul său World Disasters Report pe 2022, IFRC a afirmat că "toate ţările rămân periculos de nepregătite pentru viitoarele focare" în pofida faptului că pandemia de COVID-19 a ucis mai mulţi oameni decât orice cutremur, secetă sau uragan din istorie.

"Următoarea pandemie ar putea fi pe cale să se întâmple. Dacă experienţa cu COVID-19 nu ne va grăbi paşii către o mai bună pregătire, ce o va face?", a declarat Jagan Chapagain, secretar general al IFRC, cea mai mare organizaţie umanitară din lume.

"Nu există nicio scuză pentru o lipsă continuă a pregătirii după ce am trecut prin trei ani groaznici", a adăugat el.

Raportul IFRC afirmă că ţările ar trebui să-şi revizuiască legislaţia pentru a se asigura că este în conformitate cu planurile lor de pregătire pentru pandemie până la sfârşitul anului 2023 şi ar trebui să adopte un nou tratat şi să revizuiască Reglementările Internaţionale de Sănătate până anul viitor pentru a investi mai mult în pregătirea comunităţilor locale.

Raportul recomandă, de asemenea, ţărilor să crească finanţarea pentru sănătate la nivel intern cu 1% din PIB şi finanţarea pentru sănătate la nivel global cu cel puţin 15 miliarde de dolari pe an, ceea ce Chapagain consideră a fi o "bună investiţie".

"Cel mai important lucru este că trebuie să existe voinţă politică pentru a face asta", a subliniat acesta. "Dacă există (voinţă), este posibil (de realizat)", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel