Autopsiile pacienţilor decedaţi din cauza COVID-19, concluzii dure. Virusul, răspândit în tot organismul

Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels

Mai multe autopsii efectuate pacienţilor decedaţi în urma infecţiei cu SARS-COV2 au scos la iveală concluzii dure. VIrusul s-ar fi răspândit la toate organele din corp. 

Astfel, au fost găsite dovezi ale prezenţei virusului în plâmâni, inimă, splină, rinici, ficat, colon, torace, muşchi, nervi, tractul reproducător, ochi, şi chiar creier. 

În una dintre autopsii, rămăşiţele noului coronavirus au fost găsite în creier, deşi trecuseră 230 de zile de la apariţia primelor simptome. 

"Datele noastre indică faptul că SARS-COV2 poate cauza infecţii sistemice la unii pacienţi, infecţii care pot rămâne în corp timp de mai multe luni", concluzionează autorii studiului realizat de Institutul Naţional de Sănătate al SUA. 

Nu e prima dată când autopsiile celor care au contractat COVID-19 au arătat dovezi preliminare ale extinderii la mai multe organe. În iulie 2020, spre exemplu, au fost autopsii care au arătat cheaguri de sânge în aproape fiecare organ vital din organism la pacienţii decedaţi din cauza acestei boli. 

Cercetătorii spun că noile descoperiri reprezintă cele mai comprehensive analize realizate până acum cu privire la rezistenţa la nivel celular a SARS-COV2 în organism. Au fost realizate 44 de autopsii pentru acest studiu, iar cercetătorii au identificat şi cuantificat cu grijă nivelul de ARN mesager provenit de la SARS-COV2 în 85 de zone ale organismului. 

Modalitatea prin care virusul se răspândeşte la atâtea organe, un mister

În urma unor autopsii realizate între aprilie 2020 şi martie 2021, cercetătorii au descoperit că pacienţii în vârstă, nevaccinaţi, care au murit din cauza COVID-19, aveau dovezi de SARS-COV2 în 79 de locuri din organism. 

Iar unele semne ale replicării virusului deveneau aparente la cel mult două săptămâni de la apariţia primelor simptome. În timp ce plâmânii arătau cel mai mare nivel de inflamare şi de deterioare a ţesutului, creierul şi alte organe nu prezentau dovezi semnificate de schimbări structurale la nivelul ţesutului, în ciuda "poverii virale substanţiale". 

Autorii studiului spun că nu cunosc exact motivul, dar cred că una dintre cauze ar fi faptul că sistemul imunitar nu reuşeşte să lupte cu infecţiile în alte organe  la fel de eficient ca în plămâni. 

"Rezultatele noastre arată că, deşi încărcătura de SARS-COV2 este mai mare în ţesuturile respiratorii, virusul se poate disemina în tot corpul", se mai arată în studiu. Cum se răspândeşte însă virusul la atât de multe organe rămâne încă un mister. Autopsiile nu arată rămăşiţe detectabile ale virusului în plasma din sânge, ceea ce sugerează că patogenul călătoreşte prin alte mijloace în organism, scrie Science Alert

În România, aproape 1600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 7 zile 

Un număr de 1.559 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în săptămâna 2 - 8 ianuarie, dintre care 1.405 cu Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus, ser a cărui administrare a început pe 28 noiembrie 2022.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, au mai fost administrate 154 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson, dintre care 61 - prima doză, 35 - a doua şi 59 - a treia.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.904.016 de doze de vaccin anti-COVID.

Un număr de 8.129.616 de persoane au primit schema completă, 2.630.357 au fost imunizate cu doza a treia şi 22.129 cu doza a patra.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.083 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.244 de tip local şi 17.839 de tip general, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel