Un dispozitiv făcut în Ungaria poate elimina răspândirea coronavirusului. Iată cum

Fotografie de la Edward Jenner, Pexels
Fotografie de la Edward Jenner, Pexels

O companie maghiară a prezentat un dispozitiv despre care susţine că poate elimina răspândirea SARS-COV2. 

O companie din Ungaria a dezvăluit un dispozitiv despre care afirmă că poate preveni prin dezinfecţie şi umidificare răspândirea noului coronavirus prin aer, relatează luni MTI.

Dispozitivul, dezvoltat de compania CYX Kft cu finanţare UE între septembrie 2021 şi decembrie 2022, filtrează şi distruge virusurile şi alţi agenţi patogeni, precum bacteriile şi sporii fungici, înainte de a se putea răspândi între oameni.

Creşterea producţiei în masă a dispozitivului, care poate, de asemenea, reduce particulele în suspensie PM2,5, este în curs şi dispozitivul urmează să ajungă pe piaţă în al doilea trimestru al anului 2023, a anunţat luni compania ungară.

Uniunea Europeană a furnizat 697 de milioane de forinţi (1,7 milioane de euro) ca sprijin pentru proiectul în valoare de 995 de milioane de forinţi, în cadrul Programului Operaţional de Inovare şi Dezvoltare Economică, scrie Agerpres.

Boosterul adaptat la Omicron reduce spitalizările - studiu 

Doza booster a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi adaptat împotriva variantei Omicron a redus semnificativ spitalizările în rândul pacienţilor vârstnici, au precizat luni cercetătorii israelieni, autorii unuia dintre primele studii din lume despre eficienţa în condiţii reale a acestui vaccin bivalent, informează Reuters.

Studiul, realizat de cercetători din cadrul Clalit, furnizor de servicii medicale din Israel, precum şi de la Universitatea Ben-Gurion din Negev şi Sapir College, nu a fost încă supus procedurii de evaluare peer-review.

Potrivit cercetării, a existat o reducere de 81% a spitalizărilor în rândul persoanelor cu vârste peste 65 de ani cărora le-a fost administrată doza booster în comparaţie cu cei care au primit cel puţin două doze dintr-un vaccin anti-COVID-19, dar nu şi doza adaptată la Omicron.

Studiul a fost desfăşurat de la sfârşitul lunii septembrie până la mijlocul lunii decembrie şi a cuprins 622.701 de persoane cu vârste de cel puţin 65 de ani, eligibile pentru boosterul bivalent. Dintre aceste persoane, 85.314 - reprezentând 14% - au fost vaccinate cu noul booster.

Spitalizarea din cauza COVID-19 s-a produs în cazul a şase persoane care au primit vaccinul bivalent şi în cazul a 297 de participanţi care nu l-au primit", se precizează în studiu. S-au înregistrat decese asociate COVID-19 în cazul unei persoane vaccinate cu serul bivalent şi la 73 de participanţi care nu s-au vaccinat cu acest ser, au adăugat autorii studiului.

Deşi o scădere a mortalităţii de 86% nu este determinantă din punct de vedere statistic în contextul ratelor de deces relativ scăzute înregistrate în Israel, scăderea constatată a fost, cu toate acestea, semnificativă, au precizat oamenii de ştiinţă israelieni.

Participanţii care s-au vaccinat cu serul bivalent au prezentat rate mai scăzute de spitalizare şi mortalitate din cauza COVD-19 în comparaţie cu persoanele care nu au primit acest vaccin, în primele 70 de zile după vaccinare, au precizat autorii cercetării.

În timp ce vaccinul bivalent ţinteşte tulpina iniţială a noului coronavirus şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, oamenii de ştiinţă ţin sub observaţie o altă subvariantă Omicron, XBB.1.5, care se răspândeşte rapid în Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel