Descoperire într-un mormânt vechi de 5.000 de ani, din Prahova, care-i intrigă pe arheologi

Un mormânt vechi de 5.000 de ani a fost descoperit întâmplător în Prahova, însă ceea ce-i fascinează pe arheologii care au preluat investigațiile sunt podoabele de cupru găsite lângă oseminte.

Mormântul a fost descoperit întâmplător, când se făceau săpături pentru o viitoare fabrică în Prahova. Imediat, lucrările au fost oprite pentru a-i lăsa pe arheologi să intervină. Mormântul, vechi de cinci mii de ani, era înconjurat de un cerc din piatră, poziția osemintelor, chircite pe partea dreaptă, fiind specifică epocii bronzului.

Lângă osemintele celui îngropat acolo, probabil o căpetenie de vază, au fost găsite și mai multe podoabe de preț, inclusiv un pandantiv și un colan din cupru masiv, relatează stirileprotv.ro.

Ceea ce i-a intrigat pe arheologi a fost pandantivul, acesta având o formă similară cu a ochelarilor din prezent. 

Alin Franculeasa, arheolog: "Apariția colanului și a pandantivului de tip ochelar este o combinație ce apare prima dată. Pandantiv ocular ca ăsta găsești din Caucaz până în Franța, adică vezi niște relații mari, în preistorie nu existau granițe", a declarat arheologul Alin Franculeasa.

Specialiștii urmează să dateze osemintele, prin testarea cu radio-carbon, iar datele culese sunt esențiale pentru studierea civilizațiile primitive din zona noastră.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel