EXCLUSIV  De ce a votat Traian Băsescu în Moldova

Ce caută Traian Băsescu în Republica Moldova? De ce agită tema reunificării, de ce s-a dus la Chișinău ca să ia cetățenie, sau ca să voteze cu Maia Sandu?

Diferite scenarii circulă în online, fie favorabile (patriot, luptă, Ion Antonescu etc.), fie defavorabile (să scape de pușcărie, să facă jocurile lui Dodon/ale Moscovei).

Există argumente pentru fiecare variantă, dar nu cred că Traian Băsescu face jocurile oricui altcuiva decât ale lui Traian Băsescu. Deci, s-a dus la Chișinău după voturi.  A pierdut 10 ore, cu drumul, și câteva minute, cu declarațiile făcute la tv în ultimii ani. Nici pe jumătate cât a investit Alina Gorghiu în clipul Singur Acasă șapte, sau cât a stat Liviu Dragnea până a prins tenul uriaș, pe Dunăre.

Sunt în jur de 500.000 de pașapoarte românești în buzunarele unor cetățeni din R. Moldova. Tot de 500.000 de voturi are nevoie PMP ca să facă pragul, admițând că vor participa circa 10 milioane de alegători la parlamentare (la președinție au votat peste 11 milioane, dar prezența a fost un record, la europarlamentare abia s-au atins 9 milioane).

Evident, nu toți moldovenii cu pașaport vor vota pentru Băsescu-PMP. Mulți sunt ruși sau găgăuți din Basarabia, care au profitat de legea cetățeniei ca să ia ”viză” pentru UE. Iar altora nu le pasă. Dar semnalul a fost dat.  Pe lângă cei direct motivați de Băsescu sunt și sutele de mii de moldoveni care au doar CI, nu și pașaport, sunt și milioane de români care doresc unirea cu Basarabia. Chiar dacă luăm în calcul doar 11.000 de oameni, câți au votat pentru Băsescu la Chișinău, în 2009, tot nu are ce să-i strice mobilizarea lor la parlamentare.

Aceste voturi luate de la categorii ”marginale” de votanți i-au adus victoria  în 2004 sau 2009, i-au asigurat supraviețuirea în 2012.

Trist este că, în 2016, fostul președinte se bate pentru a aduna din toată țara și R. Moldova  un scor apropiat celui cu care, în 2000, câștiga Capitala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel