Cubul Rubik. Află secretul celei mai misterioase jucării din lume

Cub Rubik, luni, 19 mai 2014, Google Doodle. Google sărbătorește Cubul Rubik cu un Doodle interactiv la împlinirea a 40 de ani de la această invenție. Cubul Rubik este considerată a fi cea mai vândută jucărie din lume. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde).

Când a fost creat

Cubul Rubik a fost creat la 19 mai 1973, de către sculptorul și arhitectul de origine ungară Erno Rubik. Numele său inițial a fost Cubul Magic. Inițial, inventatorul a obținut patent numai în Ungaria, în anul 1975, fără a căuta și patente internaționale. Doi ani mai târziu, primele prototipuri au fost puse în vânzare în magazinele din Budapesta.

Cum poate fi dezlegat misterul Cubului Rubik

Cea mai populară metodă de dezlegare a Cubului Rubik este cea dezvoltată de David Singmaster şi publicată în cartea sa Notes on Rubik's „Magic Cube" în 1981. Acest algoritm implică rezolvarea cubului nivel cu nivel, în care întâi se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, şi în cele din urmă şi cel de la bază. Rezolvarea jocului Cubul Rubik nivel cu nivel poate fi făcută în mai puţin de un minut de o persoană învăţată cu algoritmul. Printre alte soluţii generale se numără metodele „colţurile întâi" sau combinaţii de alte câteva metode. Majoritatea tutorialelor expun metoda nivel cu nivel, întrucât ea se pretează la explicarea într-un ghid pas cu pas, scrie Gândul.

Cubul Rubik poate fi rezolvat ușor printr-o metodă ingenioasă

Conform unui clip publicat pe Business Insider, primul pas este formarea unei cruci din pătrate albe pe una dintre feţe. Apoi, poate fi cu uşurinţă realizată o faţă doar din pătrate albe. În continuare, printr-o serie de mişcări explicate mai jos, toate feţele vor avea cele 6 pătrate mici din partea inferioară de aceeaşi culoare.

Pentru a completa şi rândul de sus, trebuie început cu pătratele din colţ. Deşi la prima vedere totul pare foarte complicat, după numai câteva repetări ale procedeelor explicate, oricine va ajunge să rezolve mai rapid decât credea un cub Rubik, notează sursa citată.

Un român a găsit soluția Cubului Rubik

Cristian Leana, finalist la "Românii Au Talent", s-a prezentat în ultimul act al show-ului cu un număr care i-a lăsat cu gura căscată pe cei trei juraţi, Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre. El a rezolvat în numai câteva secunde trei cuburi Rubik, cu toate că a fost legat la ochi, şi-a putut folosi o singură mână, iar un "sabotor" l-a udat cu o stropitoare sau i-a aruncat fulgi de pernă peste cuburi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel