Cine e de fapt premierul României? Aştept părerile dumneavoastră.

razvan-dumitrescu
razvan-dumitrescu

Formal şi legal, prim ministru este Emil Boc. El este cel care a obţinut investitura şi dacă i-ar trece prin cap să demisioneze ar pune Parlamentul în situaţia de a da un nou vot pentru alt guvern.

Într-o astfel de eventualitate PDL s-ar afla în mare încurcătură. Una e că opoziţia nu reuşeşte să strângă 236 de voturi pentru a dărâma guvernul prin moţiune de cenzură şi să stai liniştit din acest punct de vedere şi cu totul altfel stau lucrurile când tu trebuie să strângi acelaşi număr de voturi ca să-ţi treci alt guvern prin Parlament. În acest moment varianta asta este dificilă şi extrem de riscantă pentru partidul de guvernământ.

Nu aduceam în discuţie subiectul dacă în ultimele luni nu s-ar fi găsit voci din PDL dar şi din zona Palatului Cotroceni care să susţină că ar fi binevenită o schimbare de premier. Adică Boc să plece că e uzat şi să vină eventual un independent care să dreagă imaginea guvernării şi partidului. La originea acestui scenariu a fost chiar Traian Băsescu, sunt deja celebre înregistrările audio din întâlnirea sa cu pedeliştii. Pe la sfârşitul lui 2010 teza asta era susţinută de Elena Udrea şi trebuie să recunoaştem că dacă un ministru de prin părţile normale ale acestei lumi s-ar fi apucat să spună asta despre şeful guvernului din care face parte îşi facea imediat bagajul şi pleca văzând cu ochii. Desigur, cum România nu face parte din acea parte a lumii...

Acum, Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, ajunge ministru în executivul reprezentat de domnul Boc după ce prin februarie declara că un alt premier ar putea recredibiliza partidul!

Ce vedem noi aici? Că cei care îl doreau dus pe Boc, au parte de o ascensiune! Între timp şi doamna Udrea s-a văzut şefă peste încă patru ministere pentru că i s-a dat să coordoneze şi portofoliile deţinute de Funeriu, Boagiu, Cseke şi Borbely.

Stau şi mă întreb ce autoritate mai poate avea domnul Emil Boc în faţa celor pe care trebuie să îi conducă dacă este din ce în ce mai înconjurat de cei care îl doreau dus de la Palatul Victoria? Răspunsul e la mintea cocoşului (şi aici va rog să nu interpretaţi răutacios sensul), nicio autoritate!

Dacă aşa stau lucrurile, cine ia de fapt deciziile, cine este adevăratul premier? Am înţeles că pe Boc nu vor să-l schimbe pentru că nu au certitudinea că pot trece prin Parlament un alt prim - ministru cu o altă echipă. Nu vor să rişte! Dar cine conduce de fapt? Să nu-mi spuneţi că Traian Băsescu -chiar şi el are nevoie de un intermediar pentru a-şi impune deciziile în executiv. Cine e acea persoană?

Dumneavoastră ce credeţi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel