Cinci tulburări psihiatrice majore împărtăşesc o problemă comună în mai multe gene

testare.genetica_06290738
testare.genetica_06290738

Cinci tulburări psihiatrice majore împărtăşesc o problemă comună în mai multe gene defecte, arată cel mai mare studiu de acest tip, informează În cadrul celei mai ample cercetări asupra mutaţiilor genetice ce prezintă o legătură cu tulburările mentale, o echipă de cercetători din SUA a analizat ADN-ul a 33.332 de persoane ce suferă de autism, ADHD, tulburare bipolară, depresie majoră sau schizofrenie. Genomii acestora au fost comparate cu cei obţinuţi de la 27.888 de persoane din grupul de control, oameni care nu sufereau de aceste afecţiuni, pentru a identifica diferenţele genetice.

 Cele cinci afecţiuni prezintă factori de risc comuni în greşeli aflate în cromozomii 2 şi 10 şi în două gene care reglează nivelul de calciu din celulele cerebrale, au descoperit oamenii de ştiinţă.

 Una dintre gene, ce este cunoscută sub numele de CACNA1C, a fost identificată în cercetări mai vechi ce atestau legătura sa cu tulburarea bipolară şi cu schizofrenia.

Studiul publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet susţine că genele comune fac parte dintr-o imagine de ansamblu, astfel că ele nu reprezintă cauza acestor afecţiuni şi nici nu explică de ce simptomele lor diferă.

 Mai mult, mostrele genetice analizate de cercetătorii din cadrul Psychiatrics Genomics Consortium fuseseră obţinute doar de la oameni de origine europeană, astfel că rezultatele ar putea fi diferite în cazul oamenilor cu alte origini.

 Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că rezultatele reprezintă un pas util spre o diagnosticare mai eficientă a acestor afecţiuni.

 Tulburările psihiatrice sunt dificil de clasific, pentru că simptomele pot fi neclare sau chiar contradictorii, iar oamenii de ştiinţă cunosc puţine elemente despre cauzele care stau la baza lor. Factorii de mediu pot juca la rândul lor un rol în apariţia acestor tulburări.

 Alte studii care au analizat genomii proveniţi de la un număr mare de persoane au identificat o cauză comună în ceea priveşte tulburările auto-imune, precum artrita, afecţiunea Chron şi psoriasisul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel