EXCLUSIV  Ciclonul care a lovit România, posibilă BOMBĂ METEO? Elena Mateescu: Cantitatea de energie este uriaşă. Monitorizarea continuă până duminică

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre ciclonul care afectează România în aceste zile. 

"Discutăm de o situaţie mai spectaculoasă, dacă pornim însăşi de la definiţie, pentru că, de fapt acest ciclon responsabil de ceea ce se întâmplă în aceste zile s-a format în Mediterana, a ajuns în bazinul vestic al Mării Negre, acolo unde pe o circulaţie de blocaj şi cu un surplus de vapori de apă potenţează ceea ce înseamnă, iată, aceste cantităţi de precipitaţii mai importante, în special în partea de SE a ţării", a declarat directorul ANM.

VEZI Ciclon în România. Ploaie cât într-o lună! Elena Mateescu, informaţii de ultimă oră

Ulterior, Elena Mateescu a explicat şi de ce ciclonul afectează mai mult partea de est şi sud est a ţării. 

"Pe circulaţia de la vest la est, a evoluat şi a ajuns în Marea Neagră, pe o circulaţie de blocaj. Persistă în această parte a ţării, în est, sud-est, şi, aşa cum spuneam, alimentat cu o sursă suplimentară de vapori de apă, determină în funcţie de poziţionarea în partea de sud-est aceste cantităţi de precipitaţii. Ciclonii mediteraneeni, pe circulaţie de la vest la est, aduc mereu astfel de cantităţi de precipitaţii. Un astfel de context a fost şi în anii în care în Moldova, Muntenia şi Dobrogea, am avut inundaţii. E acelaşi context de acuim!", a explicat Elena Mateescu, directorul general ANM, la DC NEWS TV. 

O posibilă "bombă meteo"?

"Circulă pe internet tot felul de scenarii legate de acest ciclon care nu părăseşte zona ţării noastre. Cele mai multe se referă la o întrebare, dacă poate fi realizat acest blocaj al ciclonului prin mijloace antropice. Se merge pe ideea unui război meteo, a unei bombe meteo", a spus Val Vâlcu.

"Nu aş aborda acest subiect, noi vorbim din punct de vedere meteorologic. La acest moment, confirmăm că este blocat în Marea Neagră, fiind deja un ciclon retrograd. Va fi prezent în această parte a ţării până cel târziu duminică seara, după care, cu siguranţă, vom vedea cum se va produce diminuarea. Cert este că până duminică seara trebuie să fim într-o stare de monitorizare continuă. Ciclonul dezvoltă o energie puternică, pentru că degajă multă căldură, iar vântul rotaţional din ochiul ciclonului dezvoltă viteze de 300 km/h. De asta sunt aceste formaţiuni noroase care generază cantităţi mari de precipitaţii. Pentru scenarii în care putem să deviem cursul normal, cred că alţii pot răspunde. Cantitatea de energie e uriaşă, de aceea nu aş vrea să intru într-o astfel de dezbatere. Eu vorbesc pe ceea ce înseamnă ciclonul din punct de vedere meteorologic", a răspuns Elena Mateescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel