Cercetătorii români explorează razele cosmice din pampasul argentinian

imaginea
imaginea

Începând cu finele anului trecut, cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de pe Platforma de Fizică Măgurele s-au alăturat colaborării Observatorul Pierre Auger. Toate acestea pentru a încerca să dezlege misterele razelor cosmice de energii ultra-înalte care vin din spaţiul cosmic şi pătrund scoarţa terestră, scrie "În fiecare secundă suntem bombardaţi de particule cosmice. La 100 de ani de la descoperirea lor nu ştim cu exactitate încă de unde vin, cum sunt produse şi accelerate la energii enorme: poate fi vorba de o gaură neagră activă în galaxia noastră sau într-o altă galaxie", a declarat dr. Gina Isar.

 Cercetătorii români de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele, dezvoltă proiecte din diverse domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică şi cosmologie, dar şi activităţi de cercetare aplicată, proiectare şi dezvoltare de tehnologii spaţiale. Până în prezent, oamenii de ştiinţă de aici s-au implicat în colaborări şi parteneriate de renume naţional şi internaţional, precum CERN-ALICE, şi programul NASA, cu primul experiment românesc trimis pe Staţia Spaţială Internaţională.

 Acum, specialiştii români vor colabora cu o echipă de alţi oameni de ştiinţă din 18 ţări la Auger, cel mai mare experiment de radiaţie cosmică din lume, detectează aceşti mesageri ai universului („cosmic messengers”) cu 1660 de tancuri cu apă, în paralel şi complementar cu patru telescoape optice şi 24 de antene radio. De asemenea, experimentul se întinde pe o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi, care este de 10 ori mai mare decât cea a Bucureştiului.

 Studiul razelor cosmice este important deoarece acestea ar putea ajuta la descoperirea unor noi informaţii legate de originea noastră, de modul în care a evoluat sistemul nostru solar şi dinamica galaxiei noastre.

 La Auger, România este reprezentată şi de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. În total, la proiect lucrează 94 de cercetători internaţionali, din 18 ţări.

 Institutul de Ştiinţe Spaţiale se va implica în acest proiect asigurând suport hardware computaţional performant, dezvoltarea de detectori, servicii de mentenanţă şi control. De asemenea, cercetătorii români vor prelucra, simula, analiza şi interpreta date experimentale.

 „Asocierea Institutului de Ştiinţe Spaţiale la colaborarea Auger deschide un întreg teritoriu ştiinţific cercetătorilor noştri, oferindu-le oportunităţi extraordinare de cercetare în domeniul fizicii astroparticulelor. Mai mult decât atât, sperăm ca astfel de colaborări internaţionale să îi atragă pe tinerii români către cercetarea românească şi în particular către institutul nostru”, a declarat Dr. Sorin Zgură, directorul Institutului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel