Ceasurile inteligente, potenţial mortale? Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ceasurile inteligente ar putea să vă compromită ritmul cardiac și să provoace șocuri inutile la nivelul organismului, potrivit unor noi cercetări.

Monitorizarea stării de sănătate a devenit tot mai ușoară în era tehnologiei. Un nou studiu al Universității din Utah avertizează că aceste dispozitive portabile ar putea fi potențial mortale pentru un mic grup de persoane. De la ceasuri la inele, aparatele portabile ar putea interfera cu dispozitivele electronice implantabile cardiace, cum ar fi stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele cardioverter implantabile și dispozitivele de terapie de resincronizare cardiacă (CRT).

Acest lucru înseamnă că tehnologia concepută pentru a vă ține la curent cu starea dumneavoastră de sănătate ar putea, în schimb, să o compromită, potrivit unei noi cercetări, publicată în revista Heart Rhythm. Autorul principal, Dr. Benjamin Sanchez Terrones, inginer informatician la Universitatea Utah din SUA, a declarat: ”Acest studiu ridică un semnal de alarmă. Am făcut lucrarea în simulări și teste de laborator, urmând liniile directoare acceptate de Food and Drug Administration. Aceste gadgeturi interferează cu funcționarea corectă a dispozitivelor CIED pe care le-am testat. Rezultatele necesită studii clinice viitoare care să evalueze transpunerea constatărilor noastre la pacienții care poartă CIED-uri și folosesc aceste dispozitive portabile.”

Interferenţe periculoase

Dispozitivele inteligente, inclusiv cântarele inteligente, utilizează o tehnică de detectare numită bioimpedanță, care emite un curent electric foarte mic, imperceptibil, în corpul dumneavoastră.

Cercetătorii au evaluat funcționarea a trei dispozitive CRT cardiace în timp ce aplicau același curent electric. Dr. Sanchez Terrones a declarat: „Detectarea bioimpedanței a generat o interferență electrică care a depășit liniile directoare acceptate de Food and Drug Administration și a interferat cu buna funcționare a CIED”. Simulările și testele de laborator au sugerat că acestea ar putea provoca șocuri inutile la nivelul inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel