Cu cine va guverna PSD, dacă USL se rupe

Ponta Antonescu
Ponta Antonescu

Liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta au dat asigurări că USL nu se va rupe. Însă alianța a trecut prin patru "crize" până acum și e greu de crezut că cel mai mare partid al țării, PSD, cu 207 parlamentari, nu și-a făcut niște calcule legate de o majoritate fără de PNL. 

Parlamentul numără 583 de parlamentari. Pentru ca USL să aibă majoritate are nevoie ca la cei 207 de aleși ai săi să mai adauge 85 pentru a ajunge la 292 de parlamentari.

Cea mai lejeră formulăpentru PSD ar fi cooptarea următoarelor partide: PP-DD, UDMR și minorități. Majoritatea nu ar fi una zdrobitoarea, precum cea din prezent, dar cei 31 de parlamentari peste necesarul de 292 vor fi suficienți pentru a trece legile și proiectele Guvernului.

PSD ar putea încerca să găsească o formulă care să excludă PPDD. Acesta ar putea fi înlocuit însă de PC, iar majoritatea va putea arăta astfel: PSD+PC+UDMR și minorități. Cu doar 8 parlamentari peste pragul de 50+1, majoritatea ar fi periculos de fragilă.

Chiar dacă PSD va alege prima variantă menționată, care este, de altfel, și cea mai indicată, tot nu va avea destui parlamentari pentru a schimba Constituția.

Calculele au fost făcute în funcție de următoarele numere:

PSD  - 207 parlamentari

PNL - 151 de parlamentari

PDL - 66 de parlamentari

PPDD - 50 parlamentari

UDMR și minorități (+ 16 neafiliați) - 82 parlamentari

PC - 27 parlamentari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel