Caravana Filmelor TIFF 2011, între 12 iulie şi 18 septembrie. Care sunt cele 13 destinaţii

tiff
tiff

Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino 2011 va avea loc între 12 iulie şi 18 septembrie, în 13 localităţi din ţară, informează organizatorii, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul de mare anvergură Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

Cele 13 destinaţii ale caravanei sunt Porolissum, Zalău, Timişoara, Mediaş, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Călăraşi, Turda, Oradea, Tulcea, Siret, Rădăuţi.

Caravana Filmelor TIFF este principalul proiect din campania naţională demarată de APFR, încă din 2009, cu scopul de a re-atrage publicul român către cinema, de a oferi cinefililor evenimente speciale de 2-3 zile, în care se proiectează filme premiate din ultimii doi ani, filme de succes, cele mai noi producţii româneşti, pelicule de artă, dar şi filme de public, oferind celor prezenţi o atmosferă unică de festival.

Caravana Filmelor TIFF 2011 demarează în judeţul Sălaj, pe 12 iulie, într-o locaţie specială - Complexul Arheologic Porolissum, un uriaş muzeu în aer liber şi un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes local, regional şi chiar european. În amfiteatrul roman va avea loc, de la 21.30, proiecţia specială "Morgen" (2010, regia: Marian Crişan), câştigătorul premiului Zilelor Filmului Românesc pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a 10-a ediţie TIFF (3 - 12 iunie, Cluj-Napoca).

Caravana TIFF în Sălaj va continua pe 13 iulie, în Piaţa 1 Decembrie din Zalău, cu proiecţia unui alt film românesc, "Ursul", comedia anului 2011, în regia lui Dan Chişu, pelicula cu cei mai mulţi spectatori la o proiecţie în aer liber la ediţia TIFF din acest an.

Printre filmele ce vor fi proiectate în cadrul celei de-a treia ediţii a Caravanei TIFF/ Operation Kino se numără "Biutiful" (2010, Mexic/ Spania, regia: Alejandro Gonzalez Inarritu), o dramă impresionantă care îl readuce pe Javier Bardem în atenţia publicului, într-un rol care i-a adus o serie de nominalizări la cele mai importante premii (Oscar, BAFTA etc), dar şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes în 2010, "Eu sunt dragostea" (Italia, 2009, regia: Luca Guadagnino), un film foarte apreciat de critica internaţională, nominalizat la Globurile de Aur şi premiile BAFTA 2011, "Iluzionistul" (Franţa, 2009), în regia lui Sylvain Chomet, nominalizat la premiile Oscar şi Globurile de Aur 2011.

Dintre filmele de public care îi vor încânta pe cinefili în caravană, în special la proiecţiile în aer liber, se numără "Drumul de întoarcere/ The Way Back" (SUA, 2010, regia: Peter Weir), în care Dragoş Bucur va putea fi văzut alături de actori precum Ed Harris, Collin Farrell şi Saoirse Ronan, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa. Filmul" 127 de ore" (SUA/ Marea Britanie, 2010), în regia lui Danny Boyle, îi va ţine pe spectatori cu sufletul la gură, în faţa poveştii adevărate a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut, i-a zdrobit braţul şi l-a blocat într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Filmul a primit şase nominalizări la premiile Oscar din acest an.

O surpriză pentru cinefilii din caravană vor fi filmele din ţările partenere ale proiectului Operation Kino, precum şi cele din ţările ce nu fac parte din programul MEDIA, două secţiuni importante din program.

Caravana Filmelor TIFF este parte a proiectului internaţional Operation Kino, un proiect iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu alţi patru parteneri din zona balcanică: Festivalul de Film de la Sarajevo (Bosnia Herţegovina), Festivalul de Film de la Sofia (Bulgaria), respectiv Festivalul de Film de la Istanbul (Turcia), alături de Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa. Prin integrarea Reelport în acest proiect, o parte din programul Operation Kino va fi disponibil online pentru potenţialii cumpărători de film, dar şi pentru importante festivaluri de profil din întreaga lume.

Proiectul, în formula sa actuală, este implementat pentru a doua oară consecutiv în toate cele patru teritorii, fiind cofinanţat de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene. Scopul major al programului MEDIA Mundus este de a încuraja schimbul şi circulaţia operelor audiovizuale provenind din ţările membre ale programului Media, dar şi din ţările terţe (cele care nu fac parte din acest program).

În luna iulie, caravana va mai ajunge în Timişoara (15 - 17 iulie), Mediaş (20 - 22 iulie) şi Piteşti (22 - 24 iulie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel