Cancer de prostată: fumatul măreşte riscul de recidivă şi deces

Fumat
Fumat

Bărbaţii bolnavi de cancer de prostată şi care fumează în momentul diagnosticării, întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii după un tratament şi de deces, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.

Fumatul agravează cancerul de prostată şi măreşte considerabil riscul de mortalitate, conform studiului realizat pe 5.366 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de prostată între anii 1986 şi 2006. Conform medicilor, fumătorii întâmpină un risc cu 61% mai ridicat de a deceda din cauza unor recidive ale cancerului de prostată decât cei care nu au fumat niciodată.

"Aceste date susţin ideea că fumatul măreşte riscul de răspândire a cancerului de prostată", conform lui Dr Stacey Kenfield de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, coordonatorul acestui studiu.

Fumătorii care au fost diagnosticaţi cu un cancer de prostată fără metastaze întâmpină de asemenea un risc cu 80% mai ridicat de apariţie a metastazelor comparativ cu nefumătorii, conform aceluiaşi studiu.

În schimb, fumătorii care au reuşit să se lase de fumat cu zece ani înainte de diagnosticarea unui cancer de prostată au aceleaşi şanse de supravieţuire şi refacere ca şi nefumătorii. Aceleaşi şanse de vindecare le au şi fumătorii ocazionali care nu consumă mai mult de 20 de pachete de ţigări pe an.

În prezent, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume sunt 16 milioane de bărbaţi atinşi de cancer de prostată, formă de cancer care reprezintă, ca frecvenţă, cea de-a doua cauză a mortalităţii în rândul bărbaţilor bolnavi oncologic.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel