Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet

Teodorescu Laura / 26 iul 2012 / 11:47 Salveaza PDF Comentarii
groenlanda
Descriere foto: groenlanda

Calota glaciară a Groenlandei s-a topit, în numai câteva zile, eveniment nemaintâlnit în 30 de ani de monitorizare prin satelit.

Potrivit măsurătorilor realizate de trei sateliți independenți analizați de NASA, aproape întreaga suprafață a calotei glaciare a Groenlandei s-a topit la suprafață.

Jumătate din calota glaciară a Groenlandei se topește în mod natural vara, cea mai mare parte din apă reînghețând rapid. În acest an, însă, calota glaciară s-a topit în proporție de 97% la jumătatea lunii iulie, potrivit Ziare.com.

Cercetătorii nu au stabilit încă dacă această topire extinsă va contribui la creșterea nivelului mării. "Calota glaciară a Groenlandei este o regiune extinsă cu o istorie variată în ceea ce privește schimbările. Acest eveniment, combinat cu alte fenomene naturale, dar neobișnuite, este parte dintr-o poveste complexă. Monitorizările prin satelit ne ajută să înțelegem cum astfel de evenimente interacționează cu altele, precum și cu sistemul climatic general", a declarat Tom Wagner de la NASA.

Fenomenul coincide cu o serie de valuri de caldură neobișnuit de puternice prezente în Groenlanda, fiecare val de căldură fiind mai puternic decât cel anterior, informează Ziare.com.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26