Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet

groenlanda
groenlanda

Calota glaciară a Groenlandei s-a topit, în numai câteva zile, eveniment nemaintâlnit în 30 de ani de monitorizare prin satelit.

Potrivit măsurătorilor realizate de trei sateliți independenți analizați de NASA, aproape întreaga suprafață a calotei glaciare a Groenlandei s-a topit la suprafață.

Jumătate din calota glaciară a Groenlandei se topește în mod natural vara, cea mai mare parte din apă reînghețând rapid. În acest an, însă, calota glaciară s-a topit în proporție de 97% la jumătatea lunii iulie, potrivit Ziare.com.

Cercetătorii nu au stabilit încă dacă această topire extinsă va contribui la creșterea nivelului mării. "Calota glaciară a Groenlandei este o regiune extinsă cu o istorie variată în ceea ce privește schimbările. Acest eveniment, combinat cu alte fenomene naturale, dar neobișnuite, este parte dintr-o poveste complexă. Monitorizările prin satelit ne ajută să înțelegem cum astfel de evenimente interacționează cu altele, precum și cu sistemul climatic general", a declarat Tom Wagner de la NASA.

Fenomenul coincide cu o serie de valuri de caldură neobișnuit de puternice prezente în Groenlanda, fiecare val de căldură fiind mai puternic decât cel anterior, informează Ziare.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel