Băsescu și PDL au ajuns la mâna lui Lăzăroiu

val-valcu2
val-valcu2

Criza din conducerea PDL nu poate fi disociată de mișcarea prin care fostul ministrul Sebastian Lăzăroiu a fost readus la Cotroceni. PDL nu a mai acționat de opt ani ca partid, ci ca o unitate militară, ca să nu spun hoardă.  A fost, cei-i drept, Hoarda de aur, pentru unii, dar  organizarea și comportamentul aduc  aminte mai degrabă de hanatul tătar din Est, decât de o structură democratică occidentală.

În cei opt ani de ”succesuri”, dar și de autocrație, PDL s-a dezobișnuit să gândească, prea ocupat să-l laude pe Traian Băsescu și prea atent la comanda șefului suprem. Preocuparea principală a șefului, pe de altă parte, a fost să se asigure de controlul absolut. De aici, propulsarea unui roBoc în funcția de lider-marionetă. În primul cerc al puterii au fost plasate câteva fidele, iar câțiva fideli, fără carismă și personalitate, au ocupat poziții în cel de-al doilea inel de apărare al liderului.

Evident că, acum, nu are cine prelua funcția de locomotivă a partidului. Băsescu, în ciuda declarațiilor televizate, nu are curaj să demisioneze și să conducă lupta. Teodor Stolojan ar fi o variantă pentru prezidențiale, posibil de folosit și la generale. Este la fel de manevrabil ca Boc, dar publicul adult îl asociază cu câteva fapte reprobabile ( subordonarea față de Băsescu, în primul rând,  demisiile în linie, în al doilea). Publicul tânăr nici nu-l cunoaște.

Mutanții, gen MRU, creați în retortele  serviciilor de la Cotroceni, riscă să ducă partidul la nivelul PNȚCD, pe același drumeag al construcțiilor politice prăbușite înainte de ridicarea acoperișului. Despre Macovei, Voinescu ș.a. nici nu are rost să mai amintim. Aduc maxim 3%.

De fapt, nu are rost să analizăm nicio variantă, pentru că Traian Băsescu a depășit, îmi pare, perioada deciziilor raționale, prin aducerea lui Sebastian Lăzăroiu la Cotroceni.  Nu există explicații pragmatice pentru gest. Omul mânca o pâine albă la un post TV portocaliu, iar salariul de consilier nu e mare lucru, ca să spui că i-a făcut omului parte. De consiliat, putea să-l consilieze și fără funcție.

Cred că e vorba despre o superstiție. Lăzăroiu a venit la Cotroceni în 2007, în plină campanie de suspendare.  Băsescu a câștigat, iar acum repetă mișcarea, ca un jucător care poartă același tricou tot Campionatul European, după prima victorie. Să nu uităm faza cu Flacăra Violet, plovărul violet, cravata violet, cămașa idem, Manolea etc.

Ori, dacă șeful a ajuns în faza superstițiilor , partidul e la mâna lui Lăzăroiu, iar pedeliștii vor ajunge cu toții niște luzăroi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel