Arthur Mitchell, primul dansator vedetă, a murit

Doliu
Doliu

Artistul newyorkez Arthur Mitchell, primul dansator vedetă afro-american, a murit miercuri la 84 de ani, a anunţat Dance Theatre of Harlem, compania de dans pe care a cofondat-o în 1969.

Născut şi crescut în Harlem, dansatorul a intrat în compania New York City Ballet, în 1955, după ce a fost reperat în musicalul 'House of Flowers', al scriitorului Truman Capote.

Într-un interviu acordat în iunie cotidianului New York Times, Arthur Mitchell a rememorat primele reacţii ostile ale publicului şi comentariile rasiste, când a interpretat primul său rol principal în sezonul 1955-56.

În 1957, coregraful de origine rusă George Balanchine, cofondator al New York City Ballet, îi oferă primul rol principal în 'Agon', pe care l-a interpretat alături de balerina albă Diana Adams, ceea ce nu se mai văzuse vreodată.

(w670) Arthur Mit

"Toată lumea era împotriva lui", a spus Arthur Mitchell referindu-se la Balanchine. "Ştia că aşa o să se întâmple, aşa că m-a avertizat (...) prietene trebuie să fii perfect, mi-a spus el", a povestit Mitchell.

Având o carismă ieşită din comun şi dotat cu o eleganţă naturală, el a refuzat mult timp să fie mediatizat ca primul dansator de culoare american care ajunge la un asemenea nivel. În 1962, Arthur Mitchell devine primul dansator vedetă afro-american din istorie. El a dansat cu compania New York City Ballet până în 1970.

Angajat în mişcarea pentru drepturile civice, el a creat alături de Karel Shook, în 1969, compania Dance Theatre of Harlem, susţinând primele sale cursuri într-o fostă parcare de pe strada 152. După 50 de ani, 'DTH' a devenit o instituţie.

În iunie 2015, la 40 de ani de la primii paşi ai lui Arthur Mitchell alături de New York City Ballet, dansatoarea Misty Copeland a devenit prima dansatoare americană de culoare promovată primă balerină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel