Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn

insomnie
insomnie

Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee în somn.

Tulburările de somn sunt apreciate ca o epidemie globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii susţin specialiştii, informează Agerpres.

Societatea Română de Pneumologie şi Oxigen Plus SRL marchează, marţi, Ziua Internaţională a Somnului, care va fi sărbătorită anul acesta pe 18 martie, sub sloganul "Dormi bine, creşti sănătos".

"Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi noi încercăm în acestă zi să atragem atenţia opiniei publice asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe, iar factorilor responsabili din sănătate să le reamintim că această specializare nu este încă recunoscută la noi, deşi apreciem că cel puţin un milion de români prezintă astfel de afecţiuni", a declarat prof. dr. Florin Mihălţan (foto), preşedinte Societăţii Române de Pneumologie.

La nivel mondial exista foarte multe persoane care sufera de apnee în somn au probleme legate de oprirea respiraţiei în mod repetat în timpul somnului, ca urmare a blocării căilor respiratorii superioare.

Colapsul căilor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescenţelor de ţesut sau pierderii tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise.

Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scădere a aportului de oxigen.

Evenimentele se pot produce între 5 şi 30 de ori sau chiar mai mult pe oră. Acestea tensioneaza inima şi pot conduce la o serie de probleme grave de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel