Andrei Marga – spion sovietic sau chinez?

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Cărturarul Andrei Marga a răspuns întrebărilor PDL în Comisia de Politică Externă a Parlamentului. Profesorul universitar, recunoscut și apreciat în toată Europa și în Statele Unite, și-a prezentat viziunea în politica externă. Între altele și-a manifestat deschiderea pentru normalizarea relațiilor cu Rusia și îmbunătățirea celor cu China. A fost de ajuns ca presa portocalie să sară în aer: “Marga distruge politica externă”, „Dezastrul lui Marga la Externe”, șamd.

După mult prea mulți ani de absență a unei strategii în politica externă, prof Marga vine cu o idee. Toată Europa Occidentală, dar și Statele Unite, au relații economice vitale cu Moscova și Beijingul. România făcea o notă discordantă în NATO și UE prin relațiile reci pe care le are cu Rusia și prin cele devenite aproape inexistente cu China. În timp ce șefii de stat sau de guvern din SUA, Franța, Germania sau Marea Britanie au semnat contracte de sute de miliarde de dolari după efectuarea unor vizite în China, fostul premier Emil Boc a înregistrat un record mondial absolut: anul trecut a venit din China fără să fi adus economiei țării sale nici măcar un contract cu valoarea simbolică de un yuan.

Mă aștept ca în perioada următoare, ministrul de Externe să fie categorisit de presa portocalie, sau de „experții” care au distrus politica externă românească în ultimii opt ani, drept un fel de spion sino-sovietic. Asta, dacă nu cumva vor produce vreo hârtie de colaborare cu Securitatea a fostului rectoru de la Babeș - Bolyai. Nu de alta dar la CNSAS procesul a și început...

Repunerea diplomației române pe un făgaș normal va avea de înfruntat, nu doar problemele ce țin de relațiile efective între state, nu doar numirea de ambasadori și consuli pe criterii în primul rând politice sau subfinanțarea gravă a ministerului de Externe, ci și cu ostilitatea aberantă a celor care transferă lupta politică internă în plan extern.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel