Trucul principal constă în tipul de ulei pe care îl folosim. Dacă alegi corect uleiul de măsline, oul prăjit va avea un gust mai intens. Un alt element esențial este combinația de condimente pe care o alegi. Poți opta pentru oregano, mentă, cimbru sau ceapă verde. Când combini aceste arome, obții o fuziune ideală pentru un ou prăjit. Poți chiar să îți faci propriul ulei de măsline aromatizat cu ierburi, lăsând ingredientele la macerat într-o sticlă, apoi folosindu-l la prăjit, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
De ce să mănânci ouă
Ouăle sunt o sursă excelentă de nutrienți și oferă multe beneficii pentru sănătate.
Sunt o sursă bună de proteine
Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, care includ toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce singur și trebuie să îi obținem din alimentație. Aceste proteine sunt esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, cum ar fi mușchii, pielea și organele interne. De asemenea, proteinele joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, în transportul oxigenului prin sânge (hemoglobina) și în producția de hormoni.
Bogate în vitamine și minerale
Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine, în special vitamina A, care este importantă pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D, care ajută la absorbția calciului și menține oasele puternice, vitamina E, care are rol antioxidant, și vitamina B12, care este esențială pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru funcționarea sistemului nervos. De asemenea, ouăle sunt bogate în minerale precum selenium, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, fosfor, care este important pentru sănătatea oaselor și dinților, și zinc, care contribuie la funcționarea corectă a sistemului imunitar.
Susțin sănătatea ochilor
Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți care se găsesc în ouă și care sunt foarte importanți pentru protejarea ochilor de efectele nocive ale luminii și ale radiațiilor UV. Aceste substanțe ajută la reducerea riscului de degenerescență maculară, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii centrale, și protejează, de asemenea, retina de daunele provocate de radicații libere. Consumul regulat de ouă poate ajuta, astfel, la menținerea unei vederi clare pe termen lung.
Susțin sănătatea creierului
Ouăle sunt o sursă excelentă de colină, un nutrient esențial care joacă un rol crucial în dezvoltarea creierului, mai ales în perioada sarcinii și la sugari. Colina este folosită în sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător important pentru procesul de învățare și memorie. În plus, colina contribuie la menținerea sănătății ficatului și este implicată în structura celulelor din corp.
Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase
Ouăle sunt alimente bogate în proteine, iar proteinele sunt foarte eficiente în creșterea senzației de sațietate. Atunci când incluzi ouă în mic dejun, de exemplu, te vor face să te simți mai plin mai mult timp, ceea ce poate duce la reducerea apetitului și a consumului de calorii pe parcursul zilei.