DCNews Stiri Cea mai sănătoasă pâine: Ajută digestia și reglează glicemia

Cea mai sănătoasă pâine: Ajută digestia și reglează glicemia

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @master1305

Excesul de pâine poate avea consecințe asupra sănătății, cum ar fi creșterea în greutate sau riscul de a dezvolta anumite boli, dar și probleme digestive. Din fericire, nu toate tipurile de pâine sunt la fel, iar pâinea de maia nu doar că te ajută să eviți această problemă, ci favorizează și digestia, printre alte beneficii.

Pâinea cu maia: favorizează digestia și reglează glicemia

Maiaua este un tip de drojdie naturală, un ferment făcut din făină și apă, care nu conține niciun tip de drojdie adăugată, ci doar cele conținute în făină (precum bacterii), care își fac efectul. Pe lângă faptul că adaugă un gust special pâinii, ea îi conferă și anumite beneficii pentru sănătate, de aceea consumul de pâine făcută cu maia a devenit o tendință, chiar dacă nu este întotdeauna ușor de găsit, motiv pentru care unii aleg să o facă acasă.

Acest tip de pâine îmbunătățește digestia, deoarece bacteriile sale favorizează predigestia amidonului, ajutând procesul, deoarece corpul uman îl digeră mai repede. Conține mai mulți lactobacili decât pâinea albă, ceea ce crește producția de acid lactic, facilitând digestia, dar și absorbția mineralelor precum potasiu, magneziu și zinc. De asemenea, reglează glicemia (deși nu o scade propriu-zis, conform unor surse), și conține vitaminele B1-B6, B12, folat, tiamină, niacină, riboflavină, vitamina E, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc și potasiu.

Dacă maiaua este făcută din făină de calitate, îmbunătățește textura și gustul pâinii, iar timpul de conservare crește, deoarece în pâinea făcută cu maia se inhibă creșterea mucegaiului. De asemenea, se obține o pâine bogată în fibre, cu indice glicemic scăzut și, în cazurile în care este preparată cu un timp de fermentare prelungit, va fi fără gluten.

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Cum se face maiaua

Deși necesită timp și răbdare, toți cei care doresc să facă o pâine bună acasă vor fi cu siguranță interesați să afle cum se face maiaua. Procesul este puțin lung, și, deși există mai multe moduri de a o prepara, cel mai simplu presupune doar utilizarea făinii integrale și a apei. Într-un borcan mai înalt decât lat, amesteci cantități egale de făină și apă (minerală), jumătate de pahar, amestecând până când devine omogen. Acoperi cu un prosop de bucătărie și lași să stea timp de 24 de ore la temperatura camerei. Procesul va dura cinci zile.

După primele 24 de ore, adaugi jumătate de pahar de făină și aceeași cantitate de apă, o linguriță de zahăr și amesteci bine. Lași să stea în aceleași condiții ca și în ziua precedentă. În a treia zi, ar trebui să apară mici bule în aluat, adaugi jumătate de pahar de făină, încă jumătate de pahar de apă, amesteci bine și lași să stea din nou. După încă o zi, îndepărtezi lichidul de la suprafață cu o lingură și adaugi încă jumătate de pahar de făină.

În a cincea zi, poți deja să folosești maiaua pentru a pregăti rețetele dorite și, pentru a o conserva, cel mai bine este să o păstrezi la rece, acoperită, scoțând-o cu puțin timp înainte pentru a o lăsa să ajungă la temperatura camerei. După ce este folosită, va trebui să completezi cantitatea folosită, adăugând jumătate de pahar de făină și jumătate de pahar de apă, potrivit 20minutos.es

Știri similare din categoria Stiri Vezi toate articolele