Nutriționistul Deva Camino recomandă evitarea consumului de banane seara târziu, mai ales dacă nu ai făcut mișcare. Noaptea, corpul intră în repaus și energia nefolosită se stochează sub formă de grăsime. Chiar dacă bananele sunt sănătoase, conținutul lor de carbohidrați nu este necesar seara, când arderile sunt reduse. Banana e mai potrivită dimineața sau după-amiaza, când oferă energie și stare de bine. Totuși, dacă alternativa este un produs ultraprocesat, banana este alegerea mai bună, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Esin Deniz
De ce să mănânci banane
Energie rapidă
Bananele sunt o sursă excelentă de carbohidrați simpli, în special glucoză, fructoză și zaharoză, care oferă energie imediată. Din acest motiv, sunt ideale înainte de un antrenament pentru energie sau după efort, pentru refacerea glicogenului muscular. Sunt preferate de mulți sportivi pentru că nu provoacă disconfort gastric și nu necesită preparare.
Bogate în potasiu
Potasiul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a inimii, a sistemului nervos și a mușchilor. El ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și previne crampele musculare. Consumul regulat de alimente bogate în potasiu, cum sunt bananele, este asociat cu un risc mai scăzut de hipertensiune și accident vascular cerebral.
Bune pentru digestie
Bananele conțin fibre solubile, în special pectina, care ajută la reglarea digestiei și pot preveni constipația. În același timp, pectina poate contribui la reducerea colesterolului din sânge. Bananele coapte sunt ușor de digerat, fiind recomandate inclusiv persoanelor cu stomac sensibil sau cu afecțiuni gastrointestinale ușoare.
Susțin sănătatea inimii
Datorită combinației de potasiu, fibre și antioxidanți naturali, bananele pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Fibrele solubile pot reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL), în timp ce potasiul ajută la menținerea unei tensiuni arteriale optime, toate acestea contribuind la protejarea inimii.
Efect prebiotic
Bananele, în special cele mai puțin coapte, conțin amidon rezistent – un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul subțire, dar care servește drept hrană pentru bacteriile bune din intestinul gros. Acest efect prebiotic ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, esențial pentru o imunitate bună, o digestie eficientă și chiar echilibru psihic.
Ajută la reglarea stării de spirit
Bananele conțin triptofan, un aminoacid care este transformat de organism în serotonină — neurotransmițătorul asociat cu starea de bine și relaxarea. De asemenea, conțin vitamina B6, care joacă un rol esențial în sinteza serotoninei și în echilibrul hormonal. Prin urmare, pot contribui la reducerea stărilor de iritabilitate, oboseală sau anxietate ușoară.