A fost pusă la vânzare prima maşină autonomă care "te lasă să îţi iei ochii de la drum"

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În SUA a fost vândută cel puţin o maşină autonomă care permite şoferilor să nu fie atenţi la trafic. Şi nu este vorba despre o Tesla. 

Mercedes-Benz este compania care a dotat maşinile cu software-ul autonom Drive Pilot, care permite şoferilor să ia mâinile de pe volan, dar şi să fie atenţi la orice altceva, în loc de trafic. Vânzarea are loc la aproape un an după ce Mercedes-Benz a primit aprobare pentru a comercializa astfel de maşini. 

Conform livescience.com, este vorba de o maşină autonomă de nivel 3. În statul California, unde a avut loc această vânzare, sunt alte 65 de vehicule autonome la vânzare, de diferite clase. Toate aceste vehicule sunt catalogate pe o scară de la 0 la 5, creată de Societatea Inginerilor Auto. Maşinile de nivel 0 sunt complet manuale, în timp ce maşinile de nivel 5 sunt complet autonome şi nu au deloc nevoie de intervenţie umană. 

Cele mai multe maşini autonome de pe şosele sunt de nivelul 1 sau 2, ceea ce înseamnă că oferă suport pentru şoferi, cum ar fi frânarea autpmată de urgenţă, senzori de unghi mort, asistenţă la rămânerea pe banda de circulaţie sau pilot automat adaptiv. Dar, cu toate aceste dotări, şoferul este cel care rămâne în controlul maşinii. 

În ceea ce priveşte maşinile de nivel 3, cum sunt cele care au sistemul Drive Pilot de la Mercedes-Benz, persoana care se află pe scaunul şoferului nu mai conduce maşina în mod activ când opţiunile automate sunt activate. 

Acestea se activează, însă, doar în anumite situaţii, cum ar fi circulaţia pe autostradă. Drive Pilot preia controlul asupra maşinii, ceea ce înseamnă că şoferul nu mai este nevoie să fie atent la trafic şi nici să ţină mâinile pe volan. Primele maşini de nivel 3 scoase la vânzare în SUA sunt Mercedes Benz S-Class şi modelul EQS Sedan. Acestea sunt disponibile doar în California şi Nevada, singurele state care au aprobat vânzarea modelelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel