10 AUGUST. Tamara Buciuceanu-Botez - zi de naștere. Cine a felicitat-o în avans

tamara-buciuceanu-botez
tamara-buciuceanu-botez

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România, va împlini mâine, 10 august, 90 de ani. Aceasta a fost felicitată în avans de către secretarul de stat din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și interpretul de muzică populară, Alexandru Pugna.

'LA MULȚI ANI DOAMNEI COMEDIEI ROMÂNEȘTI, TAMARA BUCIUCEANU-BOTEZ!
Mâine, 10 August 2019, marea noastră actriță o să împlinească 90 de ani de viață și 66 de ani de la debutul pe scena românească de teatru. Astăzi, împreună cu Dl Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, i-am făcut o vizită pentru a-i înmâna în numele Domnului Ministru Valer Daniel Breaz și a instituției pe care o reprezentăm, un însemn de prețuire și admirație pentru activitatea excepțională depusă pe tărâm cultural, și pentru a-i transmite din suflet LA MULȚI ANI si SĂNĂTATE MULTĂ.'

'Ne-a primit cu mare drag și s-a bucurat enorm că nu a fost uitată de oficialități, ne-a povestit multe și ne-a dat sfaturi înțelepte, sănătoase, izvorâte din lunga experiență a vieții. Nu și-a pierdut deloc umorul, și la cei 90 de ani, ne-a impresionat ce memorie bună are și ce amintiri vii păstrează în suflet. LA MULȚI ANI distinsă doamnă a teatrului și filmului românesc, și MULȚUMIM pentru toate bucuriile spirituale aduse publicului românesc!' a scris secretarul de stat din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), și interpretul de muzică populară, Alexandru Pugna.

Actriţa s-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie numeroasă. A avut patru fraţi, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia Buciuceanu, cea care avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România. Marea artistă a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996. Cei doi soți nu au avut copii. Astfel, că de 20 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez este singură.

Actriță cu o bogată activitate în teatrul dramatic și în cel de operetă, dar și cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită "Doamna comediei românești", este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc. A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din "Makkar Dubrava". De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: "Titanic-vals" (1964), "Toate pânzele sus" (1976), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Grăbește-te încet" (1981), "Primăvara bobocilor" (1985), seria "Liceenii" ("Declarație de dragoste" (1985), "Liceenii" — 1986, "Extemporal la dirigenție" — 1987, "Liceenii rock'n roll" — 1990, "Liceenii în alertă" — 1992) în care a dat viață celebrei profesoare de matematică Baldovin "Isoscel", "Paradisul în direct" (1994), "Sexy Harem Ada Kaleh" (2001), "Nunta mută" (2008). A fost solicitată să joace și în serialele TV: "Chirița în provincie" (2002), "Agenția matrimonială" (2005), "Cuscrele" (2005).

Deținătoare a peste 20 de premii pentru interpretare, Tamara Buciuceanu-Botez a primit la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008 Premiul pentru întreaga carieră. A fost distinsă cu titlul onorific de "Societar de onoare al Teatrului Național București" (14 aprilie 2004) și a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală (4 septembrie 2011).

La 23 iunie 2014, a fost decorată cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea și talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel