Vremea în cifre. Temperaturi record, în iulie

Temperatura maximă absolută înregistrată în România în luna iulie a fost raportată la Calafat, în timp ce temperatura minimă lunară a fost înregistrată pe vârful Omu. 

La Calafat în 2007 s-au înregistrat 44,3 grade, iar pe vârful OMU, în 1933, minus opt grade. În privinţa ploilor, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/metru pătrat (mp) şi a fost înregistrată la Stâna de Vale în anul 1980, în timp ce în anul 1989 a fost consemnată cea mai secetoasă lună iulie, cu o cantitate lunară de precipitaţii de numai 30,8 litri/mp.

Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.

Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3 grade Celsius faţă de luna iunie', susţin meteorologii ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel