Vremea în cifre. Temperaturi record, în iulie

Bogdan Cotigă / 15 iul 2018 / 15:28 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Temperatura maximă absolută înregistrată în România în luna iulie a fost raportată la Calafat, în timp ce temperatura minimă lunară a fost înregistrată pe vârful Omu. 

La Calafat în 2007 s-au înregistrat 44,3 grade, iar pe vârful OMU, în 1933, minus opt grade. În privinţa ploilor, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/metru pătrat (mp) şi a fost înregistrată la Stâna de Vale în anul 1980, în timp ce în anul 1989 a fost consemnată cea mai secetoasă lună iulie, cu o cantitate lunară de precipitaţii de numai 30,8 litri/mp.

Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.

Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3 grade Celsius faţă de luna iunie', susţin meteorologii ANM.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24