Vin ninsorile. Alina Șerban, ANM: Se va depune strat nou de zăpadă - Foto cu harta

Meteorologul Alina Șerban a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis mai multe avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme rea în România. Meteorologul Alina Șerban a venit cu mai multe detalii în acest sens.

"Ne regăsim sub influența unor sisteme frontale asociate unui ciclon, care determină în primul rând precipitații însemnate cantitativ. Acest lucru s-a întâmplat și pe parcursul zilei de ieri și continuă și astăzi să determine cantități mai importante de apă, peste 30, peste 50 de litri pe metru pătrat în partea de sud-vest a teritoriului, mai exact în sud-vestul și vestul Transilvaniei, în zona Carpaților Occidentali și în zona Carpaților Meridionali. Acolo vom acumula cantități mai importante, însă precipitațiile se vor semnala cam în toată țara pe parcursul zilei de astăzi.

Vorbim de precipitații pentru că în același timp avem și advecție de aer rece. Am resimțit-o încă de ieri, însă timid aș putea spune pentru că temperaturile au continuat să fie cu mult mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată. Procesul de scădere a valorilor termice va continua și astăzi, și în următoarele două zile. Se va resimți în toate regiunile și mai ales pe parcursul nopților, astfel încât temperaturile vor deveni negative în vest, nord, centru, mai puțin în celelalte regiuni, noaptea, iar ziua se vor situa în marea lor majoritate între 4-5 și cel mult 13-14 grade.

Alina Șerban, ANM: Se va depune strat nou de zăpadă

Să revenim la precipitații, ceea ce este de interes pentru ziua de astăzi, că se vor transforma pe fondul advecției de aer rece în lapoviță și ninsoare în zonele montane. Acest proces de transformare a început încă din noaptea anterioară, în zonele montane înalte va continua și astăzi, astfel încât la altitudini de peste 1400 de metri vom avea precipitații sub formă de lapoviță, dar mai ales ninsoare. Se va depune strat nou de zăpadă în Carpații Meridionali, în Carpații Orientali, mai consistent în vestul Carpaților Meridionali, chiar în această după-amiază și în Carpații Occidentali.

Spuneam că vom avea cantități importante de apă în vestul, în sud-vestul Transilvaniei, iar vântul va prezenta intensificări astăzi în zonele montane, rafale de peste 70-80 de kilometri la oră și mâine, ceea ce face obiectul unei noi atenționări meteorologice de Cod Galben. Vom avea intensificări ale vântului în nord-estul teritoriului, mare parte din Moldova, în nord-estul Munteniei, rafale de 60-65 de kilometri pe oră.

Și în Capitală vorbim de un proces de răcire continuă. L-am resimțit timid de ieri, îl vom resimiți timid și astăzi, dar și în zilele următoare, astfel încât maxima va coborî ușor spre 10 grade, iar temperatura minimă spre 3-4 grade", a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel