Urmează „două săptămâni de caniculă“. Elena Mateescu (ANM), prognoza meteo până în septembrie

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în următoarele săptămâni.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată la Antena 3 CNN, la emisiunea În Fața Națiunii, unde a spus cum va fi vremea în următoarele săptămâni:

„Luni e posibil să avem ziua cea mai caldă din acest nou val de caniculă. Începând de luni, în sudul extrem de așteptăm la temperaturi de până la 38 de grade Celsius la nivelul maximelor, la umbră. Dacă începând de astăzi până duminică vorbim deja de o informare meteorologică ce vizează zonele din sudul și sud-estul țării, unde vom avea temperaturi de 35-36 de grade la umbră, izolat chiar 37 de grade Celsius.

Masa de aer tropical din nordul Africii rămâne în sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre, cel puțin până spre sfârșitul lunii august. Dacă vorbim de temperaturi de până la 38 de grade Celsius, vorbim de acel ITU, indicele de temperatură-umezeală, care va putea atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Acest lucru înseamnă intensificarea valului de căldură și faptul că vom avea temperaturi ridicate.

Nu sunt valori extreme, cum am avut în iulie, de 42 de grade Celsius, dar ceea ce este semnificativ este durata acestui interval, în care vom vorbi, din 17 august până în 31 august, de aceste valori ce vor caracteriza o vreme caniculară“, a spus Elena Mateescu.

Probleme pentru agricultură. Unde ar putea să cadă precipitații

Directorul general al ANM a vorbit și despre precipitații și problemele pe care lipsa acestora le generează în agricultură.

„Vin și precipitații, însă arealul acestora este nesemnificativ în comparație cu ceea ce am avut. Observăm în special în zona de munte și în regiunile intracarpatice, unde este posibil ca în următoarele zile să mai avem averse locale.

Absența precipitațiilor, timp de două săptămâni, va accentua starea de sectă în sudul și estul țării, fix unde avem agricultură, Câmpia Română, Bărăganul, zona Moldovei și Dobrogea. Vorbim la acest moment de secetă pedologică extremă în Bărăgan și precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire până la finalul acestei luni. La nivel local, însă, pot apărea situații cu averse și vijelii.

Este o vară a extremelor. Fiecare lună din această vară a adus câteva particularități. Cantitățile de precipitații din vara lui 2023 sunt sub normele climatologice. Trebuie să fim atenți la 1 septembrie 2023 și cum pregătim nou an agricol“, a mai spus, la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel