Ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD a început sâmbătă, 22 august, cu un eveniment inedit: un cross cultural inițiat de regizoarea și scriitoarea Chris Simion, împreună cu multipla campioană Valeria Răcilă Van Groningen. Întâlnirea a avut loc la Arcul de Triumf, iar startul a fost dat de către bine-cunoscuta gimnastă Andreea Răducan. Participanții au parcurs distanța propusă cu o carte în mână, iar la linia de sosire au donat-o bibliotecii Undercloud, care va funcționa în Clubul Țăranului.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la ora 19.00, cu spectacolul „N(AUM)”, în regia Marianei Cămărășan, cu Oana Pellea și Cristina Casian, un proiect Unteatru, preluat de Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Spectacolul a readus în atenția publicului figura celui mai important reprezentant al suprarealismului românesc și a avut deja succes internațional, fiind invitat la Palais des Beaux-Art din Bruxelles, în cadrul Galelor Teatrului Românesc, la Milano, Stockholm, Londra, New York.
Tot sâmbătă, s-a jucat și primul spectacol din secțiunea Concurs: „Flori pentru Algernon”, în regia și interpretarea Iuliei Colan, de la ora 21:00. „Flori pentru Algernon”, producție a Teatrului ACT, este un one-woman show realizat în anul 2012, care are la bază opera omonimă a lui Daniel Keyes. Cartea-jurnal dramatizată de Iulia Colan vorbește despre Charlie, un băiat retardat în vârstă de 33 de ani care devine parte a unui experiment spectaculos.
Pentru prima oară în istoria UNDERCLOUD, în program a fost inclusă și proiecția unui documentar: „In Debt We Art”, realizat de actorul Daniel Popa, despre teatrul independent. Proiecția a avut loc în aer liber, la ora 22:00, în curtea MȚR, iar intrarea a fost liberă. Pornind de la ideea de „datorie” pe care o are artistul, Daniel Popa a vorbit cu nume importante ale scenei teatrului independent din România, pentru a răspunde la o serie de întrebări legate de modul în care mișcarea independentă a luat amploare în ultimii ani: „o călătorie culturală prin scena teatrală independentă contemporană, dezvoltată în jurul cuvântului DATORIE”.
Duminică, 23 august, sunt programate două spectacole din secțiunea Concurs – „Promised Land” (concept și coregrafie: Arcadie Rusu, producție independentă), „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem iubire” (regie Iris Spiridon, producție Godot Cafe Teatru)– și un spectacol-lectură, „Sonata Kreutzer”, în regia lui Chris Simion:
Luni, 24 august, se joacă primul spectacol din secțiunea „Focus Moldova” – „Nekrotitanium”, în regia Luminiței Țîcu. Bazat pe romanul cu același titlu, scris de Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș, „Nekrotitanium” pune în discuţie această prejudecată și devine o combinație perfectă între violență, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate și alte caracteristici ale mioriticilor.
În zilele următoare, sunt programate celelalte două spectacole din Focus Moldova: „Sex & Perestroika”, în regia Luminiței Țîcu, marți, 25 august, de la ora 20:00, și „BASH/Piesele zilelor din urmă”, în regia lui Mihai Fusu, miercuri, 26 august, de la ora 20:00.
Marți, 25 august, în afară de spectacolul din Focus Moldova, sunt programate două spectacole din concurs: „Amalia respiră adânc”, în regia Amaliei Olaru, și „Jurnalul lui Adam și al Evei”, în regia lui Eugen Gyemant.
Tot marți, 25 august, va avea loc colocviul „Teatrul independent și dramaturgia contemporană românească”, cu teatrologul Octavian Saiu și invitații săi.
Ediția a VIII-a se desfășoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals, un important certificat internațional atribuit de către Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internațional de teatru independent din România care a primit această distincție.
Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivașcu și teatrologul Octavian Saiu.
Biletele pot fi achiziționate online de aici sau de la InfoPoint-ul Undercloud, din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român. Prețul unui bilet este de 35 RON.
Ofertă: Cumperi un bilet și primești unul gratis!
Un bilet cumpărat cu un card Raiffeisen îți oferă un al doilea bilet gratis. Oferta se dedică doar spectatorilor care vor opta pentru plata fără cash și este valabilă începând cu 20 august, când montăm POS-ul și Info Point-ul Undercloud în curtea Muzeului Național al Țăranului Român (MȚR).
UNDERCLOUD 2015 este finanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), Ministerul Culturii şi Cultelor și Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu