Oamenii de știință au făcut o descoperire promiţătoare în lupta împotriva cancerului de sân.
O echipă internaţională de cercetători a creat un compus care are potenţialul de a opri răspândirea cancerului de sân. Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, împreună cu cei de la Facultatea de Medicină din Nanjing, China, au identificat o posibilă strategie de blocare a proteinelor produse în organism atunci când un pacient suferă de cancer, aceste proteine fiind responsabile de răspândirea cancerului în alte zone ale corpului, scrie Ziarul de Iași.
Acest proces, denumit metastază, este cel care provoacă în mare măsură decesul pacienților, constituind o provocare majoră în tratamentul cu succes al cancerelor. Tumora primară, care poate fi de obicei eliminată prin intervenții chirurgicale, nu reprezintă principala problemă, ci difuzarea celulelor canceroase în alte organe ale organismului.
"Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rareori fără a afecta grav sau a deveni toxic pentru pacient. Scopul cercetării noastre a fost acela de a identifica o ţintă specifică importantă pe care să o atacăm, fără efecte secundare toxice", a explicat profesorul Philip Rudland, profesor emerit în cadrul departamentului de biochimie al universităţii din Liverpool.
Astfel, oamenii de știință au descoperit că anumite proteine specifice joacă un rol important în procesul metastatic, aceste proteine fiind distincte de cele implicate în formarea tumorii primare. Printre aceste proteine se numără S100A4, care a fost selectată de către cercetători ca țintă pentru identificarea unor inhibitori chimici care să combată metastazele.
Pentru studiul lor, cercetătorii au utilizat celule provenind din cancerul de sân fără receptori hormonali, cunoscut sub denumirea de cancer de sân triplu negativ, o formă de cancer foarte metastatic și dificil de tratat.
Prin această abordare, au descoperit un compus nou care are capacitatea de a bloca în mod specific interacțiunea proteinei S100A4, responsabilă de declanșarea metastazelor, cu ținta sa din interiorul celulei. Pentru a îmbunătăți eficiența compusului, echipa a sintetizat o substanță chimică mai simplă și a conectat-o la o componentă moleculară care stimulează procesul normal de degradare a proteinelor din celulă.
Deosebit de promițător, acest compus acționează la doze foarte mici și aproape fără efecte secundare toxice, reușind să inhibe proprietățile asociate cu metastazele într-o proporție de peste 20.000 de ori mai eficient decât inhibitorul original. Colaborând cu cercetătorii chinezi de la Facultatea de Medicină din Nanjing, oamenii de știință au demonstrat că acest compus are capacitatea de a inhiba metastazele similare la șoareci, ceea ce sugerează un potențial terapeutic remarcabil în tratarea metastazelor.
"Este o realizare importantă în cercetarea noastră. Sperăm acum să facem următorii paşi şi să repetăm acest studiu pe un grup mare de animale cu cancere metastatice similare, astfel încât eficacitatea şi stabilitatea compuşilor să poată fi investigate în detaliu şi, dacă este necesar, îmbunătăţite prin proiectare şi sinteze suplimentare, înainte de orice teste clinice.
În mod semnificativ, această proteină specifică pe care o investigăm apare în multe cancere diferite, ceea ce ar putea însemna că această abordare ar putea fi valabilă pentru multe alte tipuri de cancer care apar frecvent", a declarat dr. Gemma Nixon, conferenţiar principal la departamentul de chimie medicală al universităţii din Liverpool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu