Studiu: Singurătatea afectează starea de sănătate, la fel ca stresul

singuratate
singuratate

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit, în urma unui studiu, că singurătatea este la fel de periculoasă pentru organismul uman ca și un nivel ridicat de stres, ea provocând o deteriorare a sistemului imunitar, relatează sciencedaily.com.

Studiul a relevat că oamenii care sunt izolaţi de semenii lor prezintă semnele unei reactivări latente a virusului herpetic, precum şi a proteinelor inflamatorii.

Potrivit sursei citate, "aceste proteine semnalează prezenţa unei inflamaţii, iar o inflamaţie cronică este legată de numeroase boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip doi, artrită şi Alzheimer, precum şi fragilitate şi declin care pot acompania procesul de îmbătrânire. Reactivarea virusului latent herpetic este asociată cu stresul, sugerând că singurătatea duce la stres cronic care declanşează un răspuns imunitar“.

„Este clar din cercetările anterioare că relaţiile de slabă calitate sunt legate de un anumit număr de probleme de sănătate, inclusiv mortalitate prematură şi alte boli grave. Iar oamenii care sunt singuri simt în mod clar că au relaţii de slabă calitate“, spune coordonatoarea studiului, Lisa Jaremka. „Unul dintre motivele pentru care acest tip de cercetare este important este pentru a înţelege cum singurătatea şi relaţiile afectează sănătatea. Cu cât înţelegem mai mult despre acest proces, cu atât mai mult potenţial există pentru a combate efectele negative – pentru a interveni. Dacă nu cunoaştem procesele psihologice, ce vom face pentru a le schimba?“.

Rezultatele s-au bazat pe studii efectualte pe două grupuri: un grup format din femei care au supraviețuit cancerului la sân şi un grup de persoane supraponderale, toţi fiind adulţi de vârstă mijlocie care în prezent nu au probleme de sănătate.

În urma analizelor de sânge, dar și urmărirea altor semne ale sănătății corporale, precum calitatea somnului, vârsta etc., rezultatele au demonstrat, în ambele cazuri, că sentimentul de izolare afectează sistemul imunitar al oamenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel